Francuska ministarka: Ne može Amerika da nam nameće da kupujemo F-35

© REUTERS / Amir CohenLovac F-35
Lovac F-35 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne treba da nameću saveznicima iz NATO-a oružje američke proizvodnje pod izgovorom atlantske solidarnosti, saopštila je ministarka Oružanih snaga Francuske Florans Parli u intervjuu za list „Žurnal di dimanš“.

„Ne sme se dozvoliti da se Član 5 Ustava NATO-a (o kolektivnoj odbrani) pod pritiskom Vašingtona pretvori u ’član F-35‘ (lovci-bombarderi koje proizvodi ’Lokid Martin‘) koji bi obavezivao države NATO-a da kupuju američko naoružanje“, naglasila je ministarka uoči samita NATO-a koji će biti održan 3. i 4. decembra u Londonu.

Ona je primetila da Evropa treba da stvori vojne instrumente koji bi „bili u skladu sa njenim ekonomskim i političkim snagama“.

Vojni avion F-35 - Sputnik Srbija
Erdogan: Ukoliko se ne promeni američki stav o F-35, Turska će potražiti alternative 

„NATO nikad neće biti instrument našeg suvereniteta, njega treba da izgrade sami Evropljani. Suverena Evropa i NATO treba da se uzajamno jačaju“, objasnila je Parlijeva.

Podsetivši na reči predsednika Francuske Emanuela Makrona o „NATO-u u komi“, ona je naglasila da francuski lider želi da podstakne članice Severnoatlanske alijanse da započnu diskusiju.

„Predsednik je ukazao na pitanja koja su odavno nastala u organizaciji. Te reči su diktirane voljom da se započne neophodna diskusija kako bi se osnovama Alijanse dala nova dimanika“.

„To treba da bude u centru naše debate u sredu na samitu u Londonu“, naglasila je ona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala