Erdogan: Ukoliko se ne promeni američki stav o F-35, Turska će potražiti alternative 

CC BY 2.0 / Flickr / Liz Kaszynski / Vojni avion F-35
Vojni avion F-35 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je saopštio Donaldu Trampu da će, ukoliko se američki stav o avionima F-35 i dalje nastavi, Turska morati da potraži alternativu za svoje potrebe u odbrani.

Erdogan je dodao da je Trampa informisao da Turska neće odustati od ruskih sistema S-400.

„Rekao sam Trampu da nećemo odustati od S-400. Dogovorili smo se da ćemo rešiti ovo pitanje. Ponovo sam objasnio kako smo pristupili kupovini S-400 i on je priznao našu nevinost. Još jednom sam govorio o nepravdi zbog problema sa F-35. Mi nismo klijenti, već partneri, već smo platili 1,4 milijarde dolara. Ako se ne dogovorimo, tada ćemo započeti sa srednjoročnim alternativama“, objasnio je Erdogan.

Ranije je Donald Tramp najavio da će bilateralni timovi za nacionalnu bezbednost početi da rade na rešavanju kupovine sistema S-400 od Rusije i uticaju koji bi ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu mogli da imaju na američke avione F-35.

Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 izazvala je međunarodni skandal između Turske i Sjedinjenih Američkih Država: Vašington je zahtevao da se sporazum obustavi i da se umesto njih nabave njihovi sistemi „Patriot“. U slučaju odbijanja, Vašington nije isključio mogućnost odlaganja ili poništavanja prodaje Turskoj najnovijih američkih lovaca F-35, ali je Turska odbila da učini ustupke. Međutim, nakon samita lidera G20 u Osaki, situacija između Vašington i Ankare postala je manje napeta, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Ugovor za nabavku četiri diviziona S-400 vredan 2,5 milijardi dolara, zaključen je 2017. godine. Turska će deo isporuke S-400 platiti sama, a deo na račun ruskog kredita.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala