Rusija: Postoji opasnost od mina u zoni povlačenja snaga u Donbasu

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaDeminer Narodne milicije Donjecke Narodne Republike (DNR) prolazi pored obeleženog minskog polja pre početka povlačenja snaga u Petrovskom
Deminer Narodne milicije Donjecke Narodne Republike (DNR) prolazi pored obeleženog minskog polja pre početka povlačenja snaga u Petrovskom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Opasnost od mina u blizini mesta povlačenja snaga i sredstava u Petrovskom i Zolotom i dalje postoji, izjavio je stalni predstavnik Rusije u OEBS-u Aleksandar Lukaševič na zasedanju stalnog saveta ove organizacije u Beču.

Lukaševič navodi da eliminacija narušavanja od strane Oružanih snaga Ukrajine na delovima povlačenja snaga u Zolotom i Petrovskom, izvršeno povlačenje snaga i sredstava i završetak uklanjanja mina stvaraju povoljne uslove za razgovor o merama za dalju deeskalaciju.

„Početkom ove nedelje Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini dobila je potvrdu o demontaži utvrđenja u Zolotom. Konstatuje se da povlačenje snaga ima pozitivan humanitarni efekat“, istakao je Lukaševič.

„Ipak, uprkos raščišćavanju mina unutar pomenutih područja, u njihovoj blizini ostaje opasnost od mina. Posmatračka misija s tim u vezi posebno naglašava prepreke za prolazak kroz teritoriju koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine do oblasti u Petrovskom. Značajna područja ostaju zatvorena za kompletan nadzor, pod izgovorom opasnosti od mina. Takođe je primetno i da su se svi slučajevi prigušivanja signala dronova Specijalne posmatračke misije i malog i dugog dometa prošle nedelje dogodili nad teritorijom koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine“, precizirao je stalni predstavnik Rusije.

Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Makron: Kijev ispunio sve uslove za „normandijski samit“

Završetkom povlačenja snaga i sredstava iz Petrovskog okončan je proces stvaranja tri zone bezbednosti na kontakt-liniji u Donbasu. Dogovor o njihovom stvaranju postigli su predstavnici Ukrajine, Donjecke i Luganske narodne republike u septembru 2016. godine. Skoro odmah je uspelo da se povuku trupe sa prva dva punkta, ali su se kasnije ukrajinske snage bezbednosti tamo ponovo vratile. Pokušaji da se sprovede povlačenje snaga nastavljeni su tek u leto 2019. godine: 30. juna trupe su se povukle na području Stanice Luganske, a prvih dana novembra i u Zolotom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala