Pariz i Berlin odbili Putinov predlog o raketama

© Sputnik / Valeriy Melnikov / Uđi u bazu fotografijaEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pariz i Berlin nisu prihvatili predlog Rusije o stavljanju moratorijuma na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi, saopštili su zvaničnici te dve zemlje.

„Nismo prihvatili moratorijum koji je predložila Rusija, ali smo ga prihvatili kao osnovu za razgovore“, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron tokom konferencije sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Jelisejskoj palati.

On smatra da u pregovorima o novom sporazumu o raketama srednjeg i kratkog dometa treba da učestvuju predstavnici evropskih država.

Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Vašington: Rusija narušila Sporazum o raketama zbog pretnji oko svojih granica
Francuski predsednik je pozvao da se pokrene transparentni dijalog i naglasio da je „Rusija geografski deo Evrope“. Po njegovom mišljenju, „stvaranje nove arhitekture bezbednosti zahteva i nove odnose sa Rusijom“.

Nešto kasnije je pres-služba nemačke vlade saopštila Sputnjiku da ni Berlin nije prihvatio predlog Rusije o moratorijumu na raspoređivanje raketa u Evropi. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da je predsednik Francuske Emanuel Makron odgovorio na predlog ruskog lidera Vladimira Putina o moratorijumu.

"Makron je zaista odgovorio na Putinovu poruku. Odgovor, naravno, nije detaljan. Ali se bar navodi da razume zabrinutost Rusije  i da je spreman za dijalog po tom pitanju", rekao je Peskov novinarima.

Peskov nije isključio sastanak Putina i Makrona naredne nedelje, za vreme sastanka „Normandijske četvorke“ u Parizu. Jedna od tema razgovora mogla bi biti i gorenavedeni sporazum.

Ranije je ruski lider Vladimir Putin poslao predlog šefovima velikih sila da se uvede moratorijum na razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala