Vašington: Rusija narušila Sporazum o raketama zbog pretnji oko svojih granica

© REUTERS / Larry DowningZgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države smatraju da je Rusija odlučila da naruši Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa zbog sve većih pretnji oko svojih granica, saopštio je Stejt department SAD.

„Sjedinjene Američke Države su utvrdile da Rusija narušava svoje obaveze iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, prema kojima neće posedovati, proizvoditi i ispitivati krstareće rakete kopnenog baziranja s dometom od 500 do 5.500 kilometara, kao i da neće posedovati ili proizvoditi uređaje za lansiranje takvih raketa“, navedeno je u izveštaju koji je objavio Stejt department.

U izveštaju je takođe navedeno da je Rusija nagoveštavala da želi da istupi iz Sporazuma još 2004. godine. Spominje se susret tadašnjeg ruskog ministra odbrane Sergeja Ivanova s američkim kolegom Donaldom Ramsfeldom u oktobru te godine.

„Tokom tog sastanka Ivanov je dao na znanje da Rusija želi da istupi iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa. Do 2006. godine visoki ruski zvaničnici počeli su javno da govore kako su razočarani Sporazumom i da ispoljavaju povećano interesovanje za razmeštanje kopnenih raketa srednjeg dometa“, sledi iz dokumenta.

U izveštaju je napisano i da je do 2007. godine „Rusija otvoreno govorila o svojoj želji da okonča ili izmeni Sporazum“.

„Kada su Sjedinjene Američke Države odustale od pokušaja Rusije da se zajednički istupi iz Sporazuma, Rusija je prenela svoju pažnju na unapređivanje ’svetskog‘ Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa. SAD su bile otvorene za taj predlog pod uslovom da druge ključne države pristanu na to“, naveo je Stejt department, uz napomenu da su ti pokušaji „pretrpeli neuspeh“.

Sporazum je prestao da važi 2. avgusta, na inicijativu SAD, koje su optužile Rusiju da narušava odredbe tog dokumenta. Moskva te optužbe kategorički negira.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala