Beloruski general na čelu ODKB-a

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe ODKB
Vojne vežbe ODKB - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri zemalja Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) imenovali su predstavnika Belorusije Stanislava Zasa na dužnost generalnog sekretara Organizacije od 1. januara 2020. godine, saopštio je vršilac dužnosti generalnog sekretara ODKB-a Valerij Semerikov.

„Danas su lideri država čestitali Stanislavu Zasu, predstavniku Belorusije, imenovanje na dužnost od 1. januara 2020. godine“, istakao je on.

Prema rečima Semerikova, predsedavanje Organizacijom prelazi na Belorusiju saglasno utvrđenim pravilima ODKB-a, prema kojima se zemlje-članice bloka smenjuju prema abecednom redu.

Učesnici samita ODKB-a u Biškeku su razgovarali i o kandidatima za posmatrače i partnere Organizacije. Semerikov je istakao da takve zemlje već postoje.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov: Iskustvo Srbije u ODKB može se proširiti na druge zemlje

„Realizacija tog mehanizma omogućiće da se poveća autoritet Organizacije na međunarodnoj areni“, dodao je v. d. genseka ODKB-a.

Prema njegovim rečima, ODKB uspešno sarađuje sa relevantnim strukturama UN.

Borba protiv terorizma

Nakon zasedanja ODKB-a u Kirgiziji, Semerikov je rekao da izazovi i pretnje koje dolaze iz Avganistana prisiljavaju ODKB da preduzme odgovarajuće mere, uključujući i mere u borbi protiv trgovine drogom i terorizmom.

„Zbog situacije koja se razvija, izazova i pretnji koji dolaze sa teritorije Avganistana, mi moramo da preduzmemo, pored dugoročnih mera, i one koje su neodložne, što smo ove godine i činili“, rekao je on.

Takođe je dodao da su sproveli nekoliko specijalnih operacija, koje su uključivale operativne i preventivne mere u cilju suzbijanja trgovine narkoticima.

„Sproveli smo i specijalnu operaciju, čiji je cilj bio da se blokiraju putevi ulaska i izlaska na teritorije naših zemalja predstavnici različitih međunarodnih terorističkih organizacija, kao i onima koji su učestvovali u terorističkim aktivnostima na teritoriji Sirije, Libije i drugih zemalja“, rekao je on.

Preti trka u naoružanju

On se osvrnuo i na Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, rekavši da odluka SAD da se povuku iz Sporazuma može dovesti do ozbiljnih posledica.

„To nisu samo strahovi, preti trka u naoružanju“, ukazao je Semerikov.

Prema njegovom mišljenju, trka u naoružanju će „povući i socijalna i ekonomska pitanja“.

Zbog „velikog potencijala za sukob u različitim tačkama sveta, svaki manji konflikt može prerasti u veliki oružani sukob“, upozorava on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala