Lavrov: Iskustvo Srbije u ODKB može se proširiti na druge zemlje

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iskustvo učešća Srbije kao zemlje-posmatrača u Parlamentarnoj skupštini Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) može se proširiti i na druge zemlje, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon razgovora sa kirgistanskim kolegom Čingizom Ajdarbekovom.
„Već nekoliko godina postoje primeri saradnje na velikom broju odvojenih događaja (u okviru ODKB-a). Naše srpske kolege, na primer, učestvuju kao posmatrači u Parlamentarnoj skupštini ODKB-a. Oni takođe mogu biti uključeni ukoliko pokažu zainteresovanost za učešće ili kao učesnici ili kao posmatrači u određenim vežbama koje održava ODKB, a posebno u oblasti protivterorizma. A ovo iskustvo može se proširiti i na druge zemlje“, objasnio je Lavrov.

Ruski ministar je podsetio da je prošle godine odlučeno da se uvede status posmatrača ODKB i partnera ODKB.

„Pravni normativni dokumenti su spremni, tamo su navedena prava i posmatrača i partnera. Sada radimo na pitanjima koja se tiču moguće prijave za taj status od strane trećih zemalja“, saopštio je Lavrov.

Ministar Aleksandar Vulin na sastanku sa predstavnicima ODKB - Sputnik Srbija
ODKB poštuje stav Srbije o vojnoj neutralnosti

Prema njegovim rečima, budućnost ODKB-a je veoma održiva.

„Između ostalog i zato što se povećavaju pretnje, a zajedničko smanjivanje pretnji je efikasnije“, istakao je on.

Članice Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti su Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan, Rusija i Tadžikistan. U glavnom gradu Kirgistana 28. novembra će se održati samit ODKB-a.

Ove godine predsedavajući organizacije je Kirgistan, a 2020. godine će tu ulogu preuzeti Rusija. Srbija je zemlja-posmatrač u ovoj organizaciji od 2013. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala