Amerika otvoreno podržala demonstrante u Hongkongu, Kina protestuje

© AP Photo / Evan VucciPredsednik SAD Donald Tramp dolazi u Belu kuću
Predsednik SAD Donald Tramp dolazi u Belu kuću - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je zakon o „Zaštiti ljudskih prava i demokratije u Hongkongu“, kao i zakon kojim se zabranjuju isporuke određene policijske opreme u taj specijalni administrativni region Kine, navodi se u Trampovom saopštenju.

„Potpisao sam ove zakone iz poštovanja prema Si (Đinpingu), Kini i narodu Hongkonga. Mi posežemo za njima u nadi da će lideri Kine i Hongkonga uspeti mirnim putem da reše svoje nesuglasice, što će dovesti do dugoročnog mira i procvata za sve“, napisao je Tramp.

Ovim se vrše izmene zakona o američkoj politici prema Hongkongu iz 1992. godine i predviđa godišnje revidiranje trgovinskih odnosa sa Hongkongom u zavisnosti od stepeni njegove autonomije, kao i sankcije protiv lica odgovornih za kršenje ljudskih prava u Hongkongu.

Reakcija Kine

Ministarstvo inostranih poslova Kine zapretilo je kontramerama. Ono je novi američki zakon nazvalo „otvorenim hegemonskim ponašanjem“ i ozbiljnim mešanjem u unutrašnje stvari zemlje.

Demonstranti u Hongkongu nose strane zastave - Sputnik Srbija
Vašington demonstrantima u Hongkongu: Mi smo uz vas

Zamenik ministra spoljnih poslova Kine Le Jujčeng pozvao je u MIP američkog ambasadora u Pekingu Terija Bransteda i izrazio mu protest zbog potpisivanja zakona „O zaštiti ljudskih prava i demokratije u Hongkongu“.

Le je naglasio da je to „ozbiljno mešanje u poslove Hongkonga, ozbiljno mešanje u unutrašnje stvari Kine i ozbiljno kršenje međunarodnog prava i osnovnih principa međunarodnih odnosa“.

Kako se navodi, Peking je pozvao Vašington da „ispravi svoje greške i promeni politiku“.

Vlada Hongkonga je takođe izrazila protest protiv odluke američke administracije.

„Ovi zakoni predstavljaju očigledno mešanje u unutrašnje stvari Hongkonga, bez potrebe i osnove, a to može samo da naškodi odnosima i interesima SAD i Hongkonga“, navodi se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala