Amerika obećava: Pritisak na Rusiju se nastavlja

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaPut u selu Semjonovka u Donjeckoj oblasti nakon vazdušnih napada ukrajinskih vojnika
Put u selu Semjonovka u Donjeckoj oblasti nakon vazdušnih napada ukrajinskih vojnika - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD nameravaju da nastave da vrše pritisak na Rusiju da implementira Minske sporazume kako bi se pokrenuo mirovni proces na jugoistoku Ukrajine, ali i uspostavio pun suverenitet te zemlje nad Donbasom, saopšteno je iz američkog Stejt departmenta.

„Sjedinjene Američke Države (SAD) žele da sarađuju sa svojim saveznicima i partnerima na nastavku vršenja pritiska na Rusiju oko poštovanja njenih obaveza u okviru Minskih sporazuma i početka proces mirne obnove punog suvereniteta nad Donbasom“, navodi se u dokumentu.

U proleće 2014. godine Kijev je započeo vojnu operaciju protiv samoproglašenih narodnih republika Luganska i Donjecka, koje su nešto ranije proglasile nezavisnost nakon državnog udara u Ukrajini. Pitanje rešavanja situacije u Donbasu je tema diskusija na sednicama Kontakt grupe u Minsku koja je od 2014. godine usvojila tri dokumenta koja predviđaju korake za deeskalaciju sukoba. Ipak sukobi između dve strane se i dalje nastavljaju.

Rusija je više puta isticala da nije strana u sukobu u Ukrajini niti subjekt minskog rešavanja krize.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala