Zajedničke pomorske vežbe Rusije, Kine i Južnoafričke Republike

© Zoran ŠaponjićBrodovi ruske Crnomorske flote
Brodovi ruske Crnomorske flote - Sputnik Srbija
Pratite nas
U vodama oko Južnoafričke Republike nedavno su održane prve zajedničke pomorske vežbe te zemlje sa pripadnicima vojno-pomorskih snaga Rusije i Kine.

Pronalaženje i spasavanje brodova koje su oteli pirati i obezbeđivanje međunarodnih morskih puteva, samo su neki od zadataka kojima su se bavili učesnici vežbe. Rusija i Kina već dugo održavaju zajedničke vojne vežbe u različitim vodama, uključujući i Sredozemno more, ali, prvi put u južnoafričkim vodama i uz učešće Južnoafričke Republike. Tatjana Dejč sa Afričkog instituta Ruske akademije nauka objasnila je razloge zbog kojih je Južnoafrička Republika zainteresovana za sprovođenje zajedničkih vežbi sa Rusijom i Kinom.

„Novi predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa ne želi da razvija dobre odnose samo sa jednom zemljom, već da izvuče najbolje i iz saradnje sa Rusijom i Kinom. Ta saradnja, posebno sa Kinom, razvija se prilično aktivno. Kina razvija ozbiljnu vojnu saradnju sa 22 afričke zemlje i istovremeno učestvuje u različitim mirovnim operacijama. U Africi je trenutno u toku sedam mirovnih operacija. Kina otvoreno govori o tome da joj je neophodno da obuči svoje mirovne trupe kako bi bile spremne da odgovore na napade, zaštite sebe, interese Kine i lokalnog stanovništva. Južnoafrička Republika aktivno učestvuje u očuvanju mira i iz tih razloga njoj su neophodne vežbe kako na kopnu, tako i na moru. Osim toga, kao i bilo koja afrička zemlja, ona očekuje pouzdanu zaštitu. Rusija i Kina su uvek pomagale Africi kada je to bilo potrebno. Činjenica da je postignut dogovor o zajedničkim vežbama značajno učvršćuje potencijal za saradnju“, kaže Dejčova.

Strateški značaj Afrike za Kinu i Rusiju

Zajedničke vežbe Rusije i Kine sa Južnoafričkom Republikom pokazuju strateški značaj koji južna Afrika ima za ove dve sile. Ovakvo mišljenje je u razgovoru za Sputnjik istakla Đang Si, ekspert Centra za Rusiju, istočnu Evropu i centralnu Aziju Kineske akademije društvenih nauka.

„Kina, Rusija i Južnoafrička Republika su članice BRIKS-a. U tom formatu one sarađuju u oblastima politike i ekonomije. Sada ove tri zemlje ojačavaju svoju saradnju i u sferi odbrane. Ove vežbe ukazuju na pažnju koju dve velike sile poklanjaju južnoj Africi. Pažnja nije povezana sa vojnom konfrontacijom u ovom regionu, već sa željom za unapređenje saradnje sa afričkim zemljama. Imamo ovde primer saradnje u sferi kolektivne bezbednosti uz učešće tri zemlje sa ekonomijama u razvoju. Ovo je novi trend saradnje na međunarodnoj areni i izgradnji bezbednosnih mehanizama.“

Biznisu potrebna podrška sile

Konstantin Sivkov, vojni analitičar i zamenik predsednika Ruske akademije raketnih i artiljerijskih nauka, istakao je u intervjuu za Sputnjik da Kina isticanjem svoje zastave kraj obala južne Afrike rešava svoje geostrateške zadatke.

„Kina je zainteresovana za vojno-pomorsko prisustvo u tom regionu, kao i za povećanje svog uticaja i širenje biznisa. Biznis je nepouzdan bez podrške sile, jer može biti ugrožen. Takvih primera ima mnogo. Libija je samo jedan od njih. Kina ne želi da izgubi svoje ekonomske pozicije na jugu Afrike. Južnoafrička Republika je zapravo jedan od glavnih izvora dijamanata u svetu. Pored toga, Peking gradi morski ’Put svile‘ iz Kine u Evropu. Danas je jedan od glavnih puteva i jedini izvodljiv onaj koji vodi preko Tihog okeana, Indijskog okeana i Sredozemnog mora, ali ovaj put prolazi kroz Suecki kanal, Persijski zaliv, Crveno more. U slučaju geopolitičkih tenzija, ovi putevi u svakom trenutku mogu biti zatvoreni. Zbog toga je za Kinu važno da njeni brodovi imaju mogućnost prolaska i pouzdane komunikacije prilikom obilaženja Afrike, pored Južnoafričke Republike. Kina aktivno učestvuje u razvoju afričkog kontinenta, a Južnoafrička Republika, sa geopolitičke tačke gledišta, predstavlja najvažnije područje koje omogućava kontrolu nad celom Afrikom, tako da je prisustvo Kine ovde veoma važno.“

Kineska raketna fregata „Vejfan“ i ruska raketna krstarica „Maršal Ustinov“ učestvovale su u ovim vojnim vežbama. „Vejfan“ je učestvovao u operacijama protiv piraterije u Adenskom zalivu i Somaliji. Osim toga, krstarica je učestvovala i u evakuaciji kineskih i stranih državljana iz Jemena u martu 2015. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala