Rusija poslala Americi nove predloge za Sporazum o ofanzivnom naoružanju

© AP Photo / Ian DudleyLansiranje američke rakete "Minuteman 3" u američkoj vojnoj bazi Vandenberg
Lansiranje američke rakete Minuteman 3 u američkoj vojnoj bazi Vandenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja mogao bi biti produžen na pet godina ili na manji rok, izjavio je zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov nakon sastanka sa kineskim kolegom Ma Džaosjuem.

„Mi smo predložili SAD da produžimo sporazum na rok od pet godina ili, ako iz nekih razloga to ne odgovara američkoj strani, na manji rok, što ne bi bio optimalni signal ni za međunarodnu zajednicu koja očekuje od Moskve i Vašingtona ubedljive potvrde privrženosti kontroli naoružanja. Međutim, bolje išta nego ništa“, rekao je zamenik šefa diplomatije.

On je saopštio i da su ostale još tri redovne sednice konsultativne komisije o Sporazumu o kontroli ofanzivnog naoružanja START-3, ali je ruska strana spremna na dodatne sastanke. 

© Sputnik / Vitalij PodvickiPandorina kutija sa raketama
Rusija poslala Americi nove predloge za Sporazum o ofanzivnom naoružanju - Sputnik Srbija
Pandorina kutija sa raketama

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja potpisan je 2010. godine i trenutno je jedini rusko-američki sporazum o kontroli naoružanja. Sporazum ističe u februaru 2021. godine, ali Vašington još uvek nije odlučio da li će ga produžiti, dok je Rusija više puta naglašavala da je spremna za dijalog. Američki predsednik Donald Tramp izrazio je želju da se izradi novi trilateralni nuklearni sporazum između Rusije, Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Peking je ovu ideju odbio.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala