Četiri zemlje optužile Rusiju za blokiranje Azovskog mora

© Press-služba pograničnogo upravleniя FSB RF po Respublike Krыm / Uđi u bazu fotografijaTri ukrajinska broda na ruskoj granici
Tri ukrajinska broda na ruskoj granici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministri spoljnih poslova Ukrajine, Estonije, Litvanije i Švedske pozvali su Rusiju da poštuje međunarodno pravo i da obezbedi nesmetan pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru — saopštenje je objavljeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

Ministri spoljnih poslova istupili su sa ovom izjavom nakon što je Rusija predala zaplenjene ukrajinske brodove.

„Pozivamo Rusiju da ispuni svoje međunarodne obaveze i da obezbedi nesmetan pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru, kao i slobodu plovidbe“, ističe se u dokumentu.

Odgovor Krima

Šef Komiteta za pitanja narodne diplomatije i međunacionalne odnose krimskog Parlamenta Jurij Hempel je prokomentarisao izjavu ministara, rekavši da se plovidba u Kerčkom prolazu izvodi u skladu sa međunarodnim pravom i ruskim zakonodavstvom.

On je dodao da niko ne blokira prolazak ukrajinskih brodova.

„Rusija strogo poštuje međunarodna pravila o plovidbi u Kerčkom moreuzu i Azovskom moru. Plovidba u Kerčkom moreuzu, nad kojim suverenitet ima isključivo Rusija, izvodi se u skladu sa opšteprihvaćenim međunarodnim pravilima plovidbe. Niko ne sprečava ukrajinske brodove da prođu“, rekao je Hempel.
Azovsko more - Sputnik Srbija
Azovsko more — novi kamen spoticanja između Rusije i EU

Prema njegovim rečima, strani brodovi, uključujući i Ukrajinske, mogu da prođu kroz moreuz, pod uslovom da prethodno podnesu zahtev.

„Ukrajinski brodovi prolaze kroz moreuz i u Ukrajini to dobro znaju, stoga ne treba širiti lažne teze i izjave“, istakao je Hempel.

Nastavak rusofobije

Rukovodilac radne grupe za međunarodno-pravna pitanja u stalnom predstavništvu Krima pri predsedniku Rusije Aleksandar Molohov je okarakterisao zahteve četiri ministra kao čudan demarš.

„Ništa nisu zapamtili i ništa nisu naučili. Oni, kao i pre, pokušavaju da trče ispred rusofobične lokomotive i da budu prvi u svojoj mržnji prema Rusiji“, ocenio je Molohov.
Ukrajinski vojnik na patrolnom brodu u Mariupolju - Sputnik Srbija
Kijev želi da povuče novu granicu sa Rusijom — makar i na svoju štetu

Prema njegovom mišljenju, ovakve izjave su pokušaj da se poveća napetost u Azovskom moru i crnomorskom bazenu uoči samita „normandijskom formatu“.

Situacija u Azovskom moru

Međunarodno-pravni status Azovskog mora utvrđen je sporazumom između Rusije i Ukrajine o saradnji prilikom korišćenja Azovskog mora i Kerčkog moreuza, koji su obe strane ratifikovale 2004. godine. Saglasno dokumentu, Azovsko more je klasifikovano u kategoriju unutrašnjih voda Ukrajine i Rusije.

Status unutrašnjih voda isključuje mogućnost ulaska stranih vojnih brodova na tu teritoriju bez saglasnosti zemalja kojima pripada.

Tri broda ukrajinske ratne mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ 25. novembra su ušla u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko časova izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala