Stotinu milijardi za projekte kao što su „Snaga Sibira“ i „Pojas i put“

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaRadovi na gasovodu "Snaga Sibira"
Radovi na gasovodu Snaga Sibira - Sputnik Srbija
Pratite nas
Preko 70 projekata u vrednosti od 112 milijardi dolara razmotreno je na šestom godišnjem zasedanju Rusko-kineske međuvladine komisije za investicionu saradnju. Rusku delegaciju predvodio je ministar finansija Anton Siluanov, a kinesku potpredsednik Državnog Saveta Han Dženg.

Andrej Ostrovskij, zamenik direktora Instituta za Daleki istok Ruske akademije nauka, ističe da su za Kinu posebno značajni infrastrukturni projekti sa Rusijom.

„Između Rusije i Kine postoje ozbiljni investicioni projekti, ali najvažnije je obezbediti infrastrukturu za projekat ’Pojas i put‘. Većina rusko-kineskih projekata je usmerena na razvoj brze pruge Moskva-Peking, transportni koridor ’Primorje 1‘, od kineske provincije Hejlunđang do luke ’Vladivostok‘, i „Primorje 2“, od kineske provincije Đilin do ruske luke ’Zarubino‘. Suma od 112 milijardi dolara je dovoljna za pokretanje novih projekata, ali i za završetak započetih, kao što su izgradnja mostova preko reke Amur i gasovoda ’Snaga Sibira‘ čije se otvaranje očekuje do kraja ove godine“, rekao je Ostrovski.

Ekspert ističe značaj povezivanja projekta „Pojas i put“ sa Evroazijskom unijom. Prema njegovim rečima, postoje ozbiljni planovi da se stvori zona slobodne trgovine između zemalja članica unije i Kine, kako bi se uvećala trgovinska razmena dveju zemalja, koja je prošle godine bila na rekordnom nivou i iznosila oko 208 milijardi dolara. Ostrovskij ističe da, iako postoji odlična politička saradnja, uvek ima prostora za unapređenje trgovinskih odnosa.

Strateški značaj „Snage Sibira“ i projekta „Pojas i put“

Šef Rusko-kineskog centra za analitiku Sergej Sanakojev takođe ukazuje na značaj završetka gasovoda „Snaga Sibira“ i povezivanja Evroazijske unije sa projektom „Pojas i put“, jer to može biti od uzajamne koristi.

„Rusija je velika evroazijska zemlja i njena misija je da bude most između Istoka i Zapada. Zato Moskva zajedno sa kineskim partnerima nastoji da realizuje projekte kao što su velika Evroazija i ’Pojas i put‘. Kada govorimo o velikoj Evroaziji, pre svega se misli na tržište od Lisabona do Guandžoua, koje uključuje i Rusiju“, rekao je Sanakojev.
© Snaga SibiraGasovod "Snaga Sibira"
Stotinu milijardi za projekte kao što su „Snaga Sibira“ i „Pojas i put“  - Sputnik Srbija
Gasovod "Snaga Sibira"

Prema rečima Sanakojeva, rusko-kineska saradnja je od strateškog značaja, jer otkriva mogućnosti za postizanje najviših svetskih standarda, ne samo u ekonomiji, bezbednosti i politici, već i u drugim oblastima.

„Rusko-kineska saradnja ima veliki potencijal i pozitivno će uticati i na ekonomije naših zemalja i na globalnu ekonomiju. Rusija i Kina, kao zemlje koje zauzimaju značajan deo prostranstva, nastoje da koriste uzajamne ljudske i energetske resurse, ali i da zajednički razviju naučno-tehničke potencijale. Šefovi država Rusije i Kine su već najavili pokretanje ozbiljnih tehnoloških projekata do 2021. godine. Osim toga, rusko-kineska saradnja predstavlja alternativu za razvoj svetske ekonomije i daleko je zanimljiviji format saradnje od postojećih, kao što je recimo G7“, objašnjava Sanakojev.

Ekspert dodaje da sankcije, tarife, carine i trgovinski ratovi štete razvoju globalne ekonomije, a da modeli saradnje po uzoru na rusko-kineski model — omogućavaju zajednički razvoj i saradnju.

U igri je i „Alibaba“

Važno je napomenuti da su na zasedanju ove međuvladine komisije učestvovali i predstavnici Ruskog fonda za direktne investicije, Rusko-kineskog investicionog fonda i Rusko-kineskog komiteta za poslovno savetovanje, koji su dogovorili da se u prioritete ove međuvladine komisije uključi saradnja u oblasti elektronske trgovine između ruskih kompanija i kineske kompanije „Alibaba“, kao i izgradnja Rusko-kineskog naučno-tehnološkog inovacionog fonda, Rusko-kineskog fonda za regionalnu saradnju i rudarskog kombinata na nalazištima „Kingaš“ i „Vjerhnikingaš“.

Podsećamo da je Rusko-kineska međuvladina komisija za investicionu saradnju stvorena 2014. godine na inicijativu šefova država Rusije i Kine, a njen glavni cilj je realizacija investicionih projekata i snižavanje administrativnih i trgovinskih barijera između država. U okviru ove međuvladine komisije formiran je Rusko-kineski komitet za poslovno savetovanje, u koji ulaze predstavnici krupnog biznisa. Ovim Komitetom za poslovno savetovanje upravljaju Ruski fond za direktne investicije i Kineska investiciona korporacija, a bavi se prikupljanjem i sistematizacijom informacija o projektima, analizira ih i daje preporuke kako prevazići barijere za njihovu realizaciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala