Rusija pokazala Amerikancima svoju najbolju raketu

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje rakete "Avangard"
Lansiranje rakete Avangard - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska vojska je demonstrirala američkim stručnjacima raketni sistem „Avangard“ sa hipersoničnim krstarećim blokom, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

„U okviru realizacije Sporazuma između Rusije i SAD o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog oružja, u periodu od 24. do 26. novembra 2019. godine, američkom timu inspektora je na teritoriji Rusije demonstriran raketni sistem ’Avangard‘ sa hipersoničnim krstarećim bojevim blokom“, navodi se u saopštenju ruske vojske.

Sistem „Avangard“ će biti uvršten u sastav naoružanja u decembru, ističe se.

Hipersonični raketni sistem „Avangard“ može da nosi nuklearne i konvencionalne bojeve glave. To je moćno strateško oružje koje će garantovati bezbednost Rusije u narednih nekoliko decenija. „Avangard“ ima interkontinentalni domet i može da leti u gustim slojevima atmosfere, na granici sa stratosferom, a u stanju je da razvije brzinu od 27 maha. U ovom trenutku to je najbrži objekat na svetu. Pri takvoj brzini praktično nijedan protivraketni sistem neće biti u mogućnosti da ga zaustavi.

Zapadni mediji komentarišu da će hipersonični „Avangard“ omogućiti Kremlju da pretekne SAD i Kinu u toj oblasti.

Krajem prošle godine je Ministarstvo odbrane Rusije uspešno testiralo „Avangard“. Raketa je lansirana sa područja Dombarovski u Orenburžju i pogodila je cilj na Kamčatki udaljen oko 6.000 kilometara.

Tako je program testiranja letova rakete sistema „Avangard“ u potpunosti ispunjen.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala