Islandski konji — razigrano čudo prirode koje ne mrda iz svoje postojbine

Pratite nas
Islandski konj je pasmina razvijena na Islandu. Iako su ti konji mali, ponekad veličine ponija, veoma su snažni i izdržljivi.

Pasminu su na Island doveli Vikinzi u 9. veku. Oni su odabrali male rase koje će stati na brod drakar. Danas je to jedina pasmina konja koja postoji na Islandu — više od hiljadu godina zabranjen je uvoz drugih vrsta u zemlju. Čak i ako je konj jednom odveden van svoje domovine, na primer da se takmiči, on se ne može vratiti. Sve se to radi kako bi se zaštitili od infekcija, jer životinje nemaju imunitet.

Mali rastom, dugonogi i krhki, sa dugim šiškama, podsećaju na ponije. Međutim, odlikuje ih velika snaga i izdržljivost. Oni takođe znaju da hodaju u pet koraka: korak, kas, galop, amble (skad) i telt — četvorotaktni brzi hod.

Samo su ovi konji tako zabavni da se igraju jedni sa drugima! Štaviše, veoma su mirni i brzi, ne plaše se čoveka i veruju mu. Koriste se za terenski rad, lov, jahanje, za porodično slobodno vreme i hipoterapiju.

© AP Photo / Michael ProbstIslandski konj je jak, izdržljiv i pouzdan, lake i skladne građe, atletskog, snažnog i elastičnog tela, a izuzetnog karaktera.
Islandski konj je jak, izdržljiv i pouzdan, lake i skladne građe, atletskog, snažnog i elastičnog tela, a izuzetnog karaktera. - Sputnik Srbija
1/15
Islandski konj je jak, izdržljiv i pouzdan, lake i skladne građe, atletskog, snažnog i elastičnog tela, a izuzetnog karaktera.
© AP Photo / Michael ProbstIslandski konji su vrlo snalažljivi i bistri — takvi su da bi preživeli u hranom skromnim, a klimatski teškim uslovima.
Islandski konji su vrlo snalažljivi i bistri — takvi su da bi preživeli u hranom skromnim, a klimatski teškim uslovima. - Sputnik Srbija
2/15
Islandski konji su vrlo snalažljivi i bistri — takvi su da bi preživeli u hranom skromnim, a klimatski teškim uslovima.
© AP Photo / Michael ProbstDanas je to jedina pasmina konja koja postoji na Islandu — više od hiljadu godina zabranjen je uvoz drugih vrsta u zemlju.
Danas je to jedina pasmina konja koja postoji na Islandu — više od hiljadu godina zabranjen je uvoz drugih vrsta u zemlju. - Sputnik Srbija
3/15
Danas je to jedina pasmina konja koja postoji na Islandu — više od hiljadu godina zabranjen je uvoz drugih vrsta u zemlju.
© AP Photo / Michael ProbstIako je islandski konji relativno mali (130 do 145 cm) i težine između 300 i 400 kg, pogrešno je misliti da su prikladni samo za decu.
Iako je islandski konji relativno mali (130 do 145 cm) i težine između 300 i 400 kg, pogrešno je misliti da su prikladni samo za decu. - Sputnik Srbija
4/15
Iako je islandski konji relativno mali (130 do 145 cm) i težine između 300 i 400 kg, pogrešno je misliti da su prikladni samo za decu.
© AP Photo / Michael ProbstIslandski konj je vrlo temperamentna životinja. Uvek je spreman za trčanje i igru.
Islandski konj je vrlo temperamentna životinja. Uvek je spreman za trčanje i igru. - Sputnik Srbija
5/15
Islandski konj je vrlo temperamentna životinja. Uvek je spreman za trčanje i igru.
© AP Photo / Michael ProbstS trenažom islandskih konja započinje se tek nakon četrnaeste godine, a oni postižu visoku starosnu dob od 35 do 40 godina. Većina ih može vući i nositi jahače do 30 godina starosti.
S trenažom islandskih konja započinje se tek nakon četrnaeste godine, a oni postižu visoku starosnu dob od 35 do 40 godina. Većina ih može vući i nositi jahače do 30 godina starosti. - Sputnik Srbija
6/15
S trenažom islandskih konja započinje se tek nakon četrnaeste godine, a oni postižu visoku starosnu dob od 35 do 40 godina. Većina ih može vući i nositi jahače do 30 godina starosti.
© AP Photo / Michael ProbstIzuzetno je udoban za jahača i brzo trči, a tokom jahanja ležerno prelazi krajolik preko brda. Ima tipičan meki kas, koji je sled pokreta nogu.
Izuzetno je udoban za jahača i brzo trči, a tokom jahanja ležerno prelazi krajolik preko brda. Ima tipičan meki kas, koji je sled pokreta nogu. - Sputnik Srbija
7/15
Izuzetno je udoban za jahača i brzo trči, a tokom jahanja ležerno prelazi krajolik preko brda. Ima tipičan meki kas, koji je sled pokreta nogu.
© AP Photo / Michael ProbstStil jahanja na islandskim konjima je posebna kategorija i tehnika koja se uči u islandskoj školi jahanja.
Stil jahanja na islandskim konjima je posebna kategorija i tehnika koja se uči u islandskoj školi jahanja. - Sputnik Srbija
8/15
Stil jahanja na islandskim konjima je posebna kategorija i tehnika koja se uči u islandskoj školi jahanja.
© AP Photo / Michael ProbstS islandskim konjem nećete zablistati u preskakanju prepreka, kao ni u dresurama, ali uživaćete u dugim divljim turama jahanja na konju kojem je pokret u prirodi deo svakodnevnog života.
S islandskim konjem nećete zablistati u preskakanju prepreka, kao ni u dresurama, ali uživaćete u dugim divljim turama jahanja na konju kojem je pokret u prirodi deo svakodnevnog života. - Sputnik Srbija
9/15
S islandskim konjem nećete zablistati u preskakanju prepreka, kao ni u dresurama, ali uživaćete u dugim divljim turama jahanja na konju kojem je pokret u prirodi deo svakodnevnog života.
© AP Photo / Michael ProbstU skandinavskoj mitologiji konji su bili poštovani, a islandska pasmina je, prema legendi, potekla od osmonogog konja Slejpnira, pomoćnika vrhovnog boga Odina.
U skandinavskoj mitologiji konji su bili poštovani, a islandska pasmina je, prema legendi, potekla od osmonogog konja Slejpnira, pomoćnika vrhovnog boga Odina. - Sputnik Srbija
10/15
U skandinavskoj mitologiji konji su bili poštovani, a islandska pasmina je, prema legendi, potekla od osmonogog konja Slejpnira, pomoćnika vrhovnog boga Odina.
© AP Photo / Michael ProbstSamo su ovi konji tako zabavni da se igraju jedni sa drugima!
Samo su ovi konji tako zabavni da se igraju jedni sa drugima! - Sputnik Srbija
11/15
Samo su ovi konji tako zabavni da se igraju jedni sa drugima!
© AP Photo / Michael ProbstŽdrebe staro samo jedan dan! Islandski konji dostižu zrelost kasno, u 7-8. godini, ali žive dugo — do 40 godina.
Ždrebe staro samo jedan dan! Islandski konji dostižu zrelost kasno, u 7-8. godini, ali žive dugo — do 40 godina. - Sputnik Srbija
12/15
Ždrebe staro samo jedan dan! Islandski konji dostižu zrelost kasno, u 7-8. godini, ali žive dugo — do 40 godina.
© AP Photo / Michael ProbstBoje konja mogu biti različite, na primer — crvena, smeđa, siva, crna, pegava.
Boje konja mogu biti različite, na primer — crvena, smeđa, siva, crna, pegava. - Sputnik Srbija
13/15
Boje konja mogu biti različite, na primer — crvena, smeđa, siva, crna, pegava.
© AP Photo / Carolyn Kaster Islandski konji na trkama postižu veliku brzinu od 50 kilometara na čas.
 Islandski konji na trkama postižu veliku brzinu od 50 kilometara na čas. - Sputnik Srbija
14/15
Islandski konji na trkama postižu veliku brzinu od 50 kilometara na čas.
© AP Photo / Michael ProbstIslandski konji su izuzetno popularni u Evropi i Severnoj Americi.
Islandski konji su izuzetno popularni u Evropi i Severnoj Americi. - Sputnik Srbija
15/15
Islandski konji su izuzetno popularni u Evropi i Severnoj Americi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala