Kraj Hongkonga kakvog znamo, Kina strahuje i za Tibet, Tajvan...

© AP Photo / Ng Han GuanDemonstranti u Hongkongu
Demonstranti u Hongkongu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na direktnim izborima za savete 18 gradskih okruga prodemokratski blok je osvojio apsolutnu većinu glasova. Izbori u Hongkongu održani su nakon šestomesečnih protesta i smatraju se barometrom podrške antivladinom pokretu i udarcem šefu vlade hongkonške administracije Keri Lam.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova izjavio je da centralna kineska vlada upotpunosti podržava vladu i šefa administracije Hongkonga Keri Lam.

Aleksej Maslov iz Centra za strateške studije Kine, Visoke škole ekonomije, smatra da će izbori uticati na nastavak demonstracija, čemu doprinosi pisanje dnevne štampe u Hongkongu da ovi izbori predstavljaju pobedu.

Izbori u Hongkongu su pokazali da se u protestnom raspoloženju nalazi više od 75 procenata stanovništva. To je važno jer su kineske vlasti pre nekoliko nedelja pokušale da prikažu da samo mali procenat stanovništva učestvuje u demonstracijama, a da veliki broj odgovornih građana ne podržava ili je protiv raznih protesta, jer to narušava biznis u Hongkongu, stopira rad mnogih komercijalnih i finansijskih organizacija i na kraju može dovesti do početka građanskog rata“, rekao je Maslov.

Ekspert ističe da treba imati u vidu da se okružni saveti ne bave političkim pitanjima, već isključivo lokalnim problemima, pre svega komunalnim i administrativnim, što znači da nemaju nikakav uticaj na izvršnu vlast, tj. na šefa administracije Hongkonga Keri Lam, koju u potpunosti podržava Peking.

© AP Photo / Kin CheungDemonstranti slave pobedu na ulicama Hongkonga
Kraj Hongkonga kakvog znamo, Kina strahuje i za Tibet, Tajvan... - Sputnik Srbija
Demonstranti slave pobedu na ulicama Hongkonga

Ovakva situacija može imati negativne posledice i postoji opasnost da se radikalizuje i završi nasilnim gušenjem protesta. Vlastima u Pekingu je jasno da nikakvi pregovori nisu mogući, jer ne postoje ni jasno definisane grupe sa kojima bi se razgovaralo, a još manje lideri. Ruski eksperti ističu da posle šestomesečnih nestabilnosti Hongkong gubi titulu stabilnog i prosperitetnog finansijskog centra. 

Prema rečima Maslova, moguću eskalaciju situacije i nasilno gušenje protesta propratio bi veliki broj medija, što bi ugrozilo imidž Kine.

„Kina se brine da će biti optužena za gušenje protesta i da će je to udaljiti od mnogih trenutnih partnera. SAD nestrpljivo čekaju da Kina počne oštro da se obračunava sa ovim protestima, kao što je to bilo 1989. godine. S druge strane, Peking se boji da ne može da reši situaciju, jer ne kontroliše tu teritoriju. Takođe, Kinu optužuju da je njena politika „jedna zemlja, dva sistema“ bila pogrešna, a to je veoma važno ako se uzme u obzir Tajvan“, ističe Maslov.

Podsećamo, politika „jedna zemlja, dva sistema“ predložena je početkom osamdesetih godina i odnosi se na to da postoji samo jedna Kina, ali i takve teritorije kao što su Hongkong, Makao i Tajvan, koje mogu imati vlastiti kapitalistički i politički sistem, dok bi u ostatku Kine postojao socijalistički sistem.

Maslov dodaje da upravo zato postoji strah u Kini da se protesti ne preliju na Tibet ili nestabilan region Sinkjang, gde žive Ujguri. Napominjemo da Sinkjang, jedan od pet autonomnih regiona u Kini, čini šestinu teritorije i nalazi se na drevnom Putu svile.

Protesti u Hongkongu su počeli u martu ove godine protiv nacrta zakona o ekstradiciji (koji je odmah povučen), ali su se brzo proširili i na zahteve za demokratskim reformama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala