Bugarski poslanik: Mi smo ključ za ulazak Srbije u EU

© REUTERSZastave Eu i Srbije
Zastave Eu i Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska mora da se veoma pažljivo odnosi prema onome što se dešava u susednoj Srbiji, izjavio je bugarski evroposlanik i bivši ambasador u Severnoj Makedoniji Aleksandar Jordanov za Bugarsku nacionalnu televiziju.

Prema rečima političara, izjava srpskog poslanika Milovana Drecuna diktirana je namerom Rusije da destabilizuje situaciju na Balkanu.

„Politika Rusije jasno je usmerena protiv toga da NATO-u pristupe nove članice iz ovog regiona, kao i protiv članstva u Evropskoj uniji (EU) zemalja iz ovog regiona. Od ovog trenutka i narednih godina bićemo svedoci širokog spektra operacija – i obaveštajnih službi i političara – čiji će cilj biti stvaranje sukoba između naših zemalja, pa čak i među građanima naših zemalja“, izjavio je Jordanov.

Jordanov smatra da se u Srbiji na najvišem nivou govori o ulasku u Evropsku uniju, ali istovremeno se može primetiti krajnje nacionalistička politika „koja je krajnje agresivna i koja je, figurativno rečeno, pod velom neutralnosti. Ovde se praktično stvara druga ruska država na Balkanu. A poslednja činjenica je očigledna, između ostalog i zahvaljujući održavanju vojnih vežbu nedaleko od naše granice, sto kilometara od bugarske granice“, istakao je on.

Špijun - Sputnik Srbija
Atlantski savet Bugarske: Moskva ima svoje planove za Balkan

Srpska strana trebalo bi da bude veoma oprezna u svojim optužbama protiv Bugarske, jer je upravo Bugarska ključna za njihovo moguće pristupanje EU, ocenio je Jordanov.

„Oni ne mogu da postanu članica Evropske unije bez podrške Bugarske“, rekao je političar.

Osim toga, Srbija ne može da se pridruži EU bez članstva u NATO-u, dodao je on.

„Samo članstvo u NATO-u može garantovati bezbednost u našem regionu“, zaključio je Jordanov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala