SAD putem vojnog budžeta pokušava da blokira „Severni tok 2“

© Foto : © Nord Stream 2 / Axel SchmidtŠvedski brod za postavljanje cevi i plovila za podršku tokom polaganja cevi gasovoda „Severni tok 2“
Švedski brod za postavljanje cevi i plovila za podršku tokom polaganja cevi gasovoda „Severni tok 2“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Senat namerava da uključi sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ u vojni budžet zemlje za 2020. godinu, rekao je magazinu „Difens njuz“ šef komiteta za inostrane poslove Senata Džim Riš.

U slučaju da sankcije budu uključene u američki vojni budžet, kompanije koje se bave izgradnjom „Severnog toka 2“ će biti „zatvorene“, zbog čega će Rusija, navodno, morati da traži nove izvođače, tvrdi Riš.

„Sankcije protiv kompanija koje učestvuju u izgradnji cevovoda bile su uključene u projekat zakona ’O nacionalnoj odbrani za 2020. godinu‘“, rekao je Riš.

„Razlog za ovaj korak je da se zatvori prozor mogućnosti. Veliki deo ’Severnog toka‘ je već izgrađen“, rekao je senator.

Pri tome, on je izrazio mišljenje da će sankcije „ubediti“ građevinske firme da prekinu rad na projektu, pošto će ih američka ograničenja „skupo koštati“.

On je naglasio da Predstavnički dom i Senat još nisu postigli konačni sporazum o zakonu u celini.

Zasedanje Bundestaga - Sputnik Srbija
Nemačka usvojila zakon koji štiti „Severni tok 2“

Komitet američkog Senata za međunarodne poslove glasao je krajem maja za donošenje zakona o sankcijama protiv „Severnog toka 2“. Podnosioci zakona su bili senator-republikanac Ted Kruz i demokrata Džin Šahin. On, između ostalog, predviđa zabranu ulaska u SAD i zamrzavanje imovine licima umešanim u „prodaju, iznajmljivanje, davanje ili pomoć u davanju“ brodova za postavljanje ruskih cevi u more na dubini od 30 metara.

Da bi zakon stupio na snagu, treba da ga odobri Predstavnički dom i američki Senat, kao i predsednik SAD Donald Tramp.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala