Ruska „Vikipedija“ stiže 2022.

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin na prezentaciji Velike ruske enciklopedije u predsedničkoj biblioteci
Predsednik Rusije Vladimir Putin na prezentaciji Velike ruske enciklopedije u predsedničkoj biblioteci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za stvaranje Velike ruske enciklopedije (VRE) — ruskog pandana „Vikipedije“, biće potrebno oko dve milijarde rubalja (oko 28,3 miliona evra), saopštio je glavni urednik naučne izdavačke kuće VRE Sergej Kravec na prezentaciji u Ufi.

On je istakao da će se onlajn-servis raditi 33 meseca. Na projektu će raditi 270 ljudi, od kojih je 150 stalno zaposlenih u izdavačkoj kući. Za autore članaka predviđen je honorar.

„Članci, stvaranje članaka, naučne recenzije, uvođenje novih koncepata... to su honorarni članci“, objasnio je on.

Početak rada projekta planiran je za kraj proleća 2022. godine. Onlajn-servis neće sadržati samo informativne materijale, već i istraživački deo, koji podrazumeva polemike i diskusije.

Vikipedija, biblioteka - Sputnik Srbija
Zašto Putin ruši „božanske istine“ koje serviraju svi — od naučnika do psihopata

Kravec je na predstavljanju enciklopedije izjavio da će sadržaj na portalu biti podeljen po oblastima.  

„Postojaće poglavlja književnosti i lingvistike, kulture i sporta, hemije, fizike i matematike, muzike, biologije i mnogi drugi“, objasnio je urednik.

On je istakao da će se na portalu svake godine ažurirati 20.000 enciklopedijskih pojmova.

Kravec je 8. novembra izjavio da će za objavljene informacije u ruskom analogu „Vikipedije“ odgovornost snositi i autor i urednik, a svi tekstovi proći će kroz enciklopedijski ciklus koji se sastoji od provere činjenica, ispravnog transkribovanja imena i geografskih naziva itd.

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je 5. novembra da se „Vikipedija“ zameni Velikom ruskom enciklopedijom. On je izrazio uverenje da će elektronska verzija enciklopedije, za razliku od „Vikipedije“, moći da postane izvor pouzdanih informacija u „dobrom, savremenom obliku“. Istovremeno, Kremlj je naglasio da se ne radi ni o kakvim zabranama ili ograničenjima pristupa „Vikipediji“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala