Putin: Moskva i Vašington imaju mnogo zajedničkih interesa

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Sjedinjene Američke Države (SAD) imaju mnogo zajedničkih interesa, želimo da sarađujemo, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na investicionom forumu „Rusija zove!“.
„Kako nameravamo da gradimo odnose? Smatram da imamo mnogo zajedničkih interesa sa Sjedinjenim Američkim Državama. Sjedinjene Američke Države su velika zemlja. Uvek smo poštovali Sjedinjene Američke Države, dva puta smo bili saveznici u dva svetska rata. Sve je to naša zajednička pozitivna istorija. Naravno, želimo da sarađujemo i u tehnološkoj oblasti i u ekonomiji“, objasnio je Putin.

On smatra da Moskva i Vašington u najmanju ruku sarađuju u vezi sa Sirijom, u pitanjima međunarodne bezbednosti, ekonomije i energetike.

„Čini mi se da u ekonomiji imamo zajedničke interese. A u energetskom sektoru imamo 100 odsto. Imamo zajedničke interese u pogledu osiguravanja međunarodne bezbednosti. Ipak su Rusija i Sjedinjene Američke Države najveće nuklearne sile. Ovaj faktor se ne može zanemariti“, istakao je Putin.

Prema rečima predsednika, dve zemlje imaju zajedničke interese i u borbi protiv terorizma. „Slabo, ali ipak sarađujemo, na operativnom nivou postoji saradnja, na primer, protiv organizovanog kriminala u Siriji“, dodao je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin na samitu BRIKS-a u Brazilu - Sputnik Srbija
Putin: Za sada nema planova za susret sa Trampom

Putin je izrazio nadu da će unutrašnja politička borba u SAD na kraju prestati da utiče na odnose Vašingtona i Moskve.

„Vidimo šta se tamo do sada dešava. Hvala Bogu da nas niko ne optužuje da se mešamo u izbore u Sjedinjenim Američkim Državama. Sada za to okrivljuju Ukrajinu. Neka to rešavaju sami“, ocenio je Putin.

„Ali ovaj faktor unutrašnje političke borbe nastavlja negativno da utiče na rusko-američke odnose. Nadam se da će se to jednom prekinuti — mi smo spremni za to“, naglasio je ruski lider.

Putin je zaključio da Rusija i Sjedinjene Američke Države imaju mnogo platformi za zajednički rad. „Spremni smo za to onoliko koliko su za to spremni naši američki partneri“, zaključio je predsednik Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala