Nemački poslanik: Amerika treba da povuče nuklearno oružje iz Nemačke

© AP Photo / Michael ProbstAmerička vojska u Nemačkoj
Američka vojska u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD bi trebalo da povuku nuklearno oružje sa teritorije Nemačke, rekao je predsednik frakcije Leve partije u Bundestagu Ditmar Barč.
„Mi smo protiv toga da američko nuklearno oružje ostane na nemačkoj teritoriji. Pitanje američkih vojnih baza takođe je kritično. Većina stanovnika Nemačke se slaže sa tim pristupom i stavom“, istakao je Barč.

Nedavno su poslanici Levice Nemačke pozvali Vladu da povuče američke trupe iz zemlje, jer njihovo prisustvo povećava tenzije u odnosima sa Rusijom.

„Američke trupe se u kolonama prebacuju iz jedne američke baze u drugu, približavajući se zapadnoj granici Rusije“, navodi se u dokumentu, u koji je imala uvid televizija RT.

Američka vojska u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Zašto Nemačka moli Ameriku da ne prebacuje vojnu silu na granicu sa Rusijom

Poslanici smatraju da takva premeštanja krše duh „Sporazuma 2+4“, ili, kako ga još nazivaju, „O konačnom regulisanju u pogledu Nemačke“. Sporazum je zaključen 1990. godine između Istočne i Zapadne Nemačke, kao i između SSSR-a, Velike Britanije, Francuske i SAD. Otuda i formula „2+4“.

U Sporazumu postoji odredba prema kojoj se strane trupe i nuklearno oružje neće razmeštati na teritoriji bivše Istočne Nemačke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala