Zašto Nemačka moli Ameriku da ne prebacuje vojnu silu na granicu sa Rusijom

© AP Photo / Michael ProbstAmerička vojska u Nemačkoj
Američka vojska u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp „šiba“ Berlin gde je trenutno najranjiviji — po ekonomiji zemlje. U trenutku kada se Nemačka nalazi pred recesijom (sa rastom od 0,1 odsto), on joj preti da ostane bez desetina hiljada radnih mesta.

Američki vojnici treba da ostanu u Nemačkoj, pošto je Berlin uložio veliki novac u stvaranje infrastrukture za njihov udoban boravak u zemlji, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel, komentarišući nedavnu pretnju američkog ambasadora u Berlinu Ričarda Grenela povodom mogućeg prebacivanja dela američke vojske u Poljsku.

Ovakva ucena Vašingtona se čula i pre tačno godinu dana. I tada je bilo zaprećeno da će Vašington preseliti 35.000 vojnika iz Nemačke u Poljsku, ako Berlin ne poveća troškove za vojsku do 2 odsto BDP-a.

Nemačka je spremna da postepeno povećava rashode do 1,5 odsto do 2025. godine. Međutim, o 2 odsto ne može biti ni govora u ovom trenutku. Nemačka ekonomija se nalazi pred recesijom i nije joj do vojske. Nemci smatraju da su 43 milijarde evra, što je 1,2 odsto BDP-a, više nego dovoljne za odbranu, posebno u trenutku kada ne postoje realne pretnje njihovoj bezbednosti.

Mnogi se pitaju, zbog čega kancelarka Merkel bukvalno moli američkog predsednika da ostavi svoje baze u Nemačkoj? Samo naivni veruju da joj preti neka opasnost spolja. Najmanje od Rusije. Ruski general u penziji Evgenije Bužinski smatra da je razlog vrlo jednostavan.

„Iza svega stoji ekonomski faktor. Tamo radi na hiljade Nemaca. Čitav grad koji se nalazi pored baze radi za bazu. Za Nemce ne postoji drugi razlog. Što se tiče Amerikanaca, svako želi da živi tamo gde je bolje, udobnije, komfornije, poželjno — jeftinije, ali to nije najvažnije. Ipak je Nemačka — Nemačka, a Poljska — Poljska“, navodi general koji je više puta boravio u najvećoj američkoj bazi u inostranstvu — Ramštajn.

Kroz medije se provlačila informacija da Amerika godišnje plaća Nemačkoj 1,5 milijardi dolara za korišćenje Ramštajna, što je najveća suma koju oni plaćaju nekoj državi za bazu. Međutim, to je ništa koliko Nemci plaćaju Amerikancima samo da bi ostali tu.

„Nemci plaćaju višestruko. Druga je stvar što Donald Tramp hoće da Nemci plate za sve, a on ništa. Što je teško da će uspeti“, dodao je Bužinski.

Poljska se nudi na sve načine kako bi američki vojnici prešli na njenu teritoriju. To je jedna od retkih članica NATO-a koja u budžet Alijanse uplaćuje potrebna 2 odsto BDP-a, kupuje američke sisteme, obećava da će udvostručiti brojnost vojske. Jednom rečju, sve što Vašington zahteva od svojih saveznika. Međutim, malo je verovatno da će Amerika krenuti na takav korak. A plašenje da na njih u svakom trenutku može krenuti ruski „medved“ usmereno je na javnost. Poljska može dobiti rakete, ali ne i neke koristi od njih, jer će Ramštajn i sve beneficije, kao što su radna mesta, sigurno ostati u Nemačkoj.

Baza Ramštajn — komanda za Evropu i Afriku

Najskuplja i najveća američka vojna baza u inostranstvu je Ramštajn, koja je ujedno i baza NATO-a. U njoj je stacionirano oko 35.000 vojnika i stručnjaka različitih specijalnosti. Izgradnja baze je počela još pedesetih godina prošlog veka. Dvadeset godina kasnije u njoj je bila smeštena američka komanda za Evropu u Afriku, gde je danas.

© AFP 2023 / Daniel RolandAviobaza Ramštajn, Nemačka
Zašto Nemačka moli Ameriku da ne prebacuje vojnu silu na granicu sa Rusijom - Sputnik Srbija
Aviobaza Ramštajn, Nemačka

„Tamo je ogromna infrastruktura, aerodrom, gomila poligona koji su u upotrebi. Sve to treba servisirati. U njoj se održavaju vojne vežbe, tu je centar za pretovar. Baza prihvata sve što leti iz SAD na Bliski istok za vreme svake krize. Na primer u Iraku. Sve to ide preko Ramštajna. Osim što je baza, to je i gigantski logistički centar koji osigurava sve akcije SAD u Evropi i na Bliskom istoku“, objašnjava ruski general jedinstvenost ovog objekta.

U ovoj bazi se, navodno, i danas nalazi američko nuklearno oružje. Ako to i nije istina, izvesno je da je infrastruktura za njega u potpunosti očuvana.

U nemačkim medijima se Ramštajn povezuje sa špijuniranjima i ubistvima uz pomoć dronova. Navodno, to je glavni centar za upravljanje svim bespilotnim letelicama koje se nalaze u Evropi i na Bliskom istoku. Upravo iz Ramštajna se šalju dronovi koje SAD koriste za navođenje i likvidaciju terorista u Pakistanu, Avganistanu, Jemenu i Somaliji. Amerika smatra legalnim ovakve vrste likvidacija terorista, ali se često čuju kritike na račun Pentagona jer takve operacije nose veliki broj žrtava među civilima. Na to vlasti u Berlinu zatvaraju oči.

U životu je sve moguće, kako navodi ruski general, ali je ipak u ovom trenutku malo verovatno da će se ovako velika vojna baza kao što je Ramštajn, preseliti u susednu Poljsku. Međutim, ne treba sumnjati u to da će Tramp i dalje, uz pomoć Poljske, pokušavati da vrši pritisak na Nemačku da uplaćuje više novca u budžet NATO-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala