Na sjeveru Crne Gore osvanuli bilbordi kojima se čestita Dan Sandžaka /foto/

© Sputnik / Aleksandar MilačićGrad Berane, Crna Gora
Grad Berane, Crna Gora - Sputnik Srbija
Pratite nas
U gotovo svim gradovima na sjeveru Crne Gore jutros su osvanuli bilbordi kojima se čestita — „Dan Sandžaka“, a tim povodom oglasila se i Bošnjačka stranka, jedna od članica vladajuće koalicije u Crnoj Gori, koja je čestitala ovaj „praznik“.

Povodom obilježavanja 20. novembra, „Dana Sandžaka“ Bošnjačka stranka čestita svim pripadnicima bošnjačkog naroda, u Bijelom Polju, Petnjici, Beranama, Plavu i Rožajama i institucijama i organizacijama, koje proslavljaju ovaj dan.

„Obilježavanjem Dana Sandžaka čuvamo sjećanje na zasijedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) u Pljevljima 1943. godine, kao izraza naše antifašističke orijentacije i tradicije multikulturalnog društva“, saopštili su iz BS-a.

Na portalu „Sandžakpres“ stoji objašnjenje da je osnivanjem ZAVNOS-a „Sandžak dobio svoju autonomiju u okviru koje je imao zagarantovano pravo na unutarnje samoorganizovanje i upravljanje vlastitim granicama“, te da su se tog dana „narodi Sandžaka opredijelili za jednistvenu teritorijalnu, multietniču i autonomnu regiju“.

Dodaje se da će se ovaj dan obilježiti nizom aktivnosti i manifestacija u Novom Pazaru i „ostalim opštinama Sandžaka“.

Povodom ove situcije oglasila se NVO „Srpska narodna odbrana Vasojevića i Limske doline“ iz Berana, u kojoj smatraju da „Stranka pravde i pomirenja koja je filijala stranke narodnog poslanika u Skupštini Srbije Muamera Zukorlića, tri dana nekažnjeno i za sada bez posledica provocira pravoslavni živalj u Beranama, čestitajući im „nekakav“ Dan Sandžaka 20. novembar“.

Oni su istakli da treba znati da su „Sandžaci“ bili samo administrativne jedinice kojima su upravljali sandžakbegovi sa vojnim plijenom, dobivši od sultana sandžak, tj. zastavu kao simbol vlasti i komandovanja vojskom sandžaka.

Podsjetili su da su u Turskoj sandžaci ukinuti 1921. godine, i da se to ime više nigdje nije zadržalo, osim kod nas, te da je najadekvatnije ime ovog prostora - Stara Raška, koja je, kako dodaju, bila embrion srpske srednjovjekovne nemanjićke države i duhovnosti, a koju su Turci Osmanlije definitivno uključili u svoju državnu teritoriju polovinom 15. vijeka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala