Rusija spremna za isporuku oružja Iranu nakon ukidanja sankcija

© Sputnik / Aleksandr Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaSistem za pasivno radarsko osmatranje
Sistem za pasivno radarsko osmatranje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je spremna da isporuči oružje Iranu, ali tek nakon ukidanja međunarodnih sankcija, izjavio je za Sputnjik direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije Dmitrij Šugajev.
„Ruska strana spremna je da razmatra saradnju sa Iranom u ovoj oblasti (prodaja oružja), pod uslovom da praktična realizacija ovakvih projekata počne tek nakon ukidanja međunarodnih ograničenja“, objasnio je Šugajev.

Prema njegovim rečima, Iran bi mogao biti zainteresovan za isporuke, konkretno borbenih aviona, helikoptera, tenkova, brodova, obalskih raketnih sistema, avio-motora, kao i rezervnih delova za opravku aviona, oklopnih vozila i podmornica.

Miroslav Lazanski - Sputnik Srbija
Može li Iran sam

On je dodao da Moskva isporučuje Teheranu neofanzivno oružje, uključujući radarske sisteme.

„Nastavlja se realizacija ugovora koji ne podležu sankcijama Ujedinjenih nacija (UN) za opreme za opravku i dijagnostiku, sredstava za radio-nadzor, radarskih sistema, kao i druge ne-ofanzivne tehnike“, objasnio je Šugajev.

O isporukama S-300

Šugajev je naveo i Rusija i Iran ne razmatraju pitanje dodanih isporuka raketnih protivvazdušnih sistema S-300.

„Dodatne isporuke S-300 Iranu se ne razmatraju“, istakao je on.
Izraelski sistem Hec-3 (Strela-3) - Sputnik Srbija
Uloga S-300 i „Strele“ na Bliskom istoku: Da li je na pomolu novi rat?

Šugajev je podsetio da su ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu (PVO) isporučeni Iranu 2016. godine, garancije prema ugovoru završene u aprilu 2018. godine, a tehničke usluge vrši servisni tehnički centar koji je otvoren u Iranu.

Iran je pod sankcijama UN, uključujući i u oblasti vojno-tehničke saradnje, od sredine 2000-ih. Ograničenja su delimično ukinuta nakon rezolucije Saveta bezbednosti UN 2015. godine nakon što je Iran počeo da sarađuje sa međunarodnom zajednicom na nuklearnom programu. Međutim, zabrana isporuka ofanzivnog oružja biće na snazi još pet godina od stupanja na snagu – do oktobra 2020. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala