Poslanik Bundestaga: Evropi nije potreban američki gas

© AP Photo / Koji SasaharaLNG tanker
LNG tanker - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropi nije potreban američki tečni gas, a EU i Nemačka trebalo bi da uvedu kontrasankcije ukoliko Vašington sprovede obećane mere protiv kompanija koje učestvuju u projektu „Severni tok 2“, rekao je poslanika Bundestaga Aleksandar Noj.

„Pozivamo na uvođenje kontrasankcija Sjedinjenim Američkim Državama. Naravno, potrebno je dobro razmisliti kako bi mogle da izgledaju te kontrasankcije, ali ukoliko SAD uvedu sankcije nemačkim ili švajcarskim kompanijama, koje učestvuju u postavljanju cevi preko Baltičkog mora, onda su EU i Nemačka dužne da uvedu odgovarajuće kontrasankcije koje utiču na uvoz ili proizvode iz SAD“, istakao je poslanik.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod bi trebao da bude izgrađen pored „Severnog toka“.

Danska je prošle nedelje izdala dozvolu za polaganje cevi gasovoda jugoistočno od Bornholma u Baltičkom moru. Ranije je projekat bio dogovoren sa Nemačkom, Švedskom i Finskom.

Protiv realizacije gasovoda se zalaže nekoliko država, a naročito Ukrajina, koja se plaši gubitaka prihoda od ruskog goriva, i Sjedinjene Američke Države, koje imaju ambiciozne namere za izvoz svog gasa u Evropu. Osim toga, Letonija, Litvanija i Poljska smatraju da je to politički projekat.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala