Ekskluzivno: Glavni ruski tužilac o zajedničkim planovima sa Srbijom /video, foto/

© Sputnik / Dejan SimićJurij Čajka, generalni tužilac Rusije
Jurij Čajka, generalni tužilac Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Borba protiv nelegalnih migranata, terorizma, ekstremizma, pranja novca i sajber-kriminala oblasti su u kojima Srbija i Rusija intenziviraju saradnju, izjavio je generalni tužilac Rusije Jurij Čajka.

Tokom posete Beogradu Čajka se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministarkom pravde Nelom Kuburović, a sa Zagorkom Dolovac, republičkim javnim tužiocem Srbije, potpisao je program saradnje dva tužilaštva.

Saradnja Rusije i Srbije u oblasti pravosuđa raste, poručeno je tokom sastanka Čajke i predsednika Vučića. Predsednik Srbije je izrazio zadovoljstvo zbog nedavno zaključenog sporazuma između ruskog Tužilaštva i Ministarstva pravde Srbije, koji omogućava razmenu profesionalnog iskustva i povećanje kvalifikacije tužilaštva.

Sporazum su krajem septembra u Sankt Peterburgu potpisali Čajka i ministarka pravde Srbije Nela Kuburović, a prema dokumentu saradnja se posebno odnosi na pitanja borbe protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kao i na pružanje uzajamne pravne pomoći u krivičnim i administrativnim pitanjima.

U razgovoru za Sputnjik Čajka ističe da je tokom ove posete Beogradu sa Nelom Kuburović razmotrio kako realizovati taj sporazum, a potpisan je i program saradnje do 2022. godine između Generalnog tužilaštva Rusije i Tužilaštva Srbije.

© Sputnik / Dejan SimićGeneralni tužilac Rusije Jurij Čajka na čelu ruske delegacije na sastanku sa srpskom ministarkom Nelom Kuburović
Ekskluzivno: Glavni ruski tužilac o zajedničkim planovima sa Srbijom /video, foto/  - Sputnik Srbija
Generalni tužilac Rusije Jurij Čajka na čelu ruske delegacije na sastanku sa srpskom ministarkom Nelom Kuburović

Objašnjavajući šta to konkretno znači za građane dve zemlje, generalni tužilac Rusije kaže da je to, pre svega, zajednički rad na rešavanju problema koji se oštro nameću, kao što su trasnacionalni organizovani kriminal, ekstremizam i nelegalne migracije.

„To su danas akutni problemi, ne samo u Evropi, nego i u čitavom svetu“, konstatuje Čajka.

On ističe i da je srpske kolege pozvao na konferenciju koja će biti održana u Sankt Peterburgu u junu sledeće godine, na temu problema nelegalne migracije, a u okviru Saveta Evrope, i uz učešće 20 do 25 zemalja.

Prema njegovim rečima, sa Nelom Kuburović, kao i sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, razgovarao je i o mehanizmima borbe protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

© Sputnik / Dejan SimićSastanak srpske i ruske delegacije u Beogradu
Ekskluzivno: Glavni ruski tužilac o zajedničkim planovima sa Srbijom /video, foto/  - Sputnik Srbija
Sastanak srpske i ruske delegacije u Beogradu

Čajka posebno izdvaja saradnju u borbi protiv nelegalnih migranata, u okviru koje se, kako navodi, organizuju okrugli stolovi i razmenjuju iskustva.

„Osnovni pravci u toj sferi su da neosporno treba štititi svoj suverenitet i interese države, društva i svog naroda, i da treba polaziti upravo od toga. Naravno, ne kršeći norme međunarodnog prava i svoje međunarodne obaveze, ali treba pronalaziti neke kompromise“, ističe ruski zvaničnik.

Čajka je na kraju kao aktuelna pitanja u kojima dve zemlje jačaju saradnju naveo i borbu protiv pranja novca, kao i da je posebno zanimljiv i aktuelan sajber-kriminal.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala