Poljski premijer: EU finansira rusko oružje preko „Severnog toka 2“

© Foto : Nord Stream 2 / Paul LangrockPolaganje cevi tokom izgradnje gasovoda "Severni tok 2" u Lubminu
Polaganje cevi tokom izgradnje gasovoda Severni tok 2 u Lubminu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Poljske Mateuš Moravjecki optužio je zemlje Evropske unije da podržavaju izgradnju gasovoda „Severni tok 2“.
„’Severni tok 2‘ je plaćanje ruskog oružja i ruske odbrane našim evropskim novcima“, izjavio je Moravjecki za „Fajnenšel tajms“.

Poljski političar žali što ruski projekat ima podršku u Evropi.

Moravjecki se, takođe, usprotivio francuskom lideru Emanuelu Makronu, koji je ranije rekao da je nezamislivo označavanje Rusije kao neprijatelja NATO-a.

„Predsednik Makron se nalazi u drugom položaju, jer on ne oseća za vratom vreo dah ruskog medveda“, istakao je on.

Poljski premijer dodao je i da pozdravlja dijalog sa mirnom i demokratskom Rusijom, ali ona trenutno nije miroljubiva, već agresivna.

„Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Severnog toka“. On će proći kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke.

Dostavljanje cevi u luci Vizbi na ostrvu Gotland za postavljanje gasovoda po dnu Baltičkog mora u okviru realizacije projekta Severni tok - Sputnik Srbija
Zahtevi iz Bundestaga: Zaštitite „Severni tok 2“ od Amerike

Protiv realizacije gasovoda se zalaže nekoliko država, a naročito Ukrajina, koja se plaši gubitaka prihoda od ruskog goriva, i Sjedinjene Američke Države, koje imaju ambiciozne namere za izvoz svog gasa u Evropu. Osim toga, Letonija, Litvanija i Poljska smatraju da je ovo politički projekat.

Rusija je više puta pozivala da se gasovod ne posmatra kao sredstvo uticaja. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina — Moskva ovaj projekat posmatra isključivo sa ekonomske strane.

Projekat realizuje kompanija „Nord strim 2 AG“, čiji je jedini vlasnik „Gasprom“. Projekat sufinansiraju i evropski partneri „Gasproma“ — „Šel“, OMV, „Anži“, „Uniper“ i „Vinteršal“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala