Tramp povodom jubileja pada Berlinskog zida kritikovao socijalizam

© AP Photo / Evan VucciPredsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp čestitao je Nemcima 30. godišnjicu pada Berlinskog zida, citirajući Getea, ali i kritikujući socijalizam.

„Tog dana 1989. godine hrabri muškarci i žene Istočne i Zapadne Nemačke ujedinili su se da bi srušili zid, koji se više od četvrt veka uzdizao kao simbol represije i bankrotiranog socijalizma… Na 30. godišnjicu pada Berlinskog zida čestitam nemačkom narodu za ogromna dostignuća koja je postigao u ujedinjenju svoje zemlje i obnavljanju Istočne Nemačke“, naveo je Tramp u čestitki koju je objavila Bela kuća.

Predsednik SAD je obećao da će nastaviti da sarađuje sa Nemačkom.

On je posebno kritikovao vlasti nekadašnje Istočne Nemačke i socijalističkog bloka, koje su, prema njegovim rečima, ugnjetavale narode svojih zemalja.

„Tokom četiri decenije istočnonemačka propaganda je trubila o procvatu i raju za radnike sa svoje strane zida. Stanovi kojima je bio potreban remont i prazne prodavnice govorile su, međutim, o nečemu sasvim drugačijem“, naveo je Tramp.

Rušenje Berlinskog zida 12. novembra 1989. - Sputnik Srbija
Tri decenije kasnije: Nemačka zahvalna Sovjetskom Savezu zbog pada Berlinskog zida

Američki predsednik je napisao da je Hladni rat odavno prošao, ali da „tiranski režimi širom sveta nastavljaju da koriste represivnu taktiku totalitarizma u stilu Sovjetskog Saveza“.

„Neka sudbina Berlinskog zida bude lekcija represivnim režimima i vladarima širom sveta: nikakva gvozdena zavesa neće obuzdati čeličnu volju ljudi koji teže slobodi“, dodao je Tramp.

On je citirao „Fausta“ Volfganga Getea, navodeći da „slobodu dobijaju samo oni koji se bore za nju svaki dan“.

Tramp često kritikuje socijalizam tokom predizborne kampanje, pripisujući svojim političkim protivnicima iz redova demokrata socijalistička uverenja.

Berlinski zid je bio državna granica Nemačke Demokratske Republike, podignuta oko Zapadnog Berlina 1961. godine. Zid je pao 9. novembra 1989. godine, a tog dana je predstavnik istočnonemačke vlade Ginter Šabovski rekao da građani NDR mogu da dobiju vize za hitnu posetu Zapadnom Berlinu i Saveznoj Republici Nemačkoj. Stotine hiljada istočnih Nemaca krenulo je ka granici. Graničari su prvobitno pokušavali da potisnu masu, ali su potom bili primorani da otvore granični prelaz. Hiljade žitelja Zapadnog Berlina krenulo je u susret istočnim susedima, a ceo događaj je prerastao u veliki narodni praznik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala