Tri decenije kasnije: Nemačka zahvalna Sovjetskom Savezu zbog pada Berlinskog zida

© AP Photo / Lionel CironneauRušenje Berlinskog zida 12. novembra 1989.
Rušenje Berlinskog zida 12. novembra 1989. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka će zauvek biti zahvalna Sovjetskom Savezu jer nije stao na put mirnoj revoluciji u Istočnoj Nemačkoj 1989. godine, izjavio je nemački ambasador u Rusiji Geza Andreas fon Hajr povodom 30. godišnjice od rušenja Berlinskog zida.

„Zauvek ćemo biti zahvalni Sovjetskom Savezu. SSSR je odigrao odlučujuću ulogu u padu Berlinskog zida, kao i u promenama u Istočnoj Nemačkoj budući da je sve prošlo mirno i bez primene sile“, istakao je Fon Hajr.

Takođe je rekao i da se klanja svima onima koji su te godine pokazali hrabrost i entuzijazam da mirnim putem stave tačku na sva ugnjetavanja.

„Danas moramo da budemo pažljivi, jer čak i u jeku svih ovih nesuglasica, ništa ne može da se uporedi sa onim vremenima u kojima su živeli narodi Evrope tokom Hladnog rata“, zaključio je nemački ambasador.

Podsetimo, Nemačka danas obeležava 30. godišnjicu od pada Berlinskog zida, koji je doveo do ujedinjenja Nemačke i poslužio kao simbol kraja Hladnog rata.

Istovremeno, nemačke vlasti poslale su pozivnicu Rusiji da učestvuje u proslavama povodom 30. godišnjice pada Berlinskog zida, dok je rusko Ministarstvo inostranih poslova potvrdilo da će tom jubileju prisustvovati ambasador Rusije u Nemačkoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala