Teheran: Da nije Moskve i Pekinga, odavno bismo napustili nuklearni sporazum

© Sputnik / Ilja Pitalev / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra inostranih poslova Irana Abas Arakči
Zamenik ministra inostranih poslova Irana Abas Arakči - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teheran bi odavno istupio iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana dejstava u vezi sa iranskim nuklearnim programom, da nije podrške Moskve i Pekinga, izjavio je zamenik šefa iranske diplomatije Abas Arakči.

„Cenim Rusiju i Kinu zbog toga što su dobri partneri. Imamo veoma dobre bilateralne odnose, dobre ekonomske i trgovinske odnose. Mogu da kažem da bismo iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana dejstava izašli još pre mnogo meseci da nije bilo Rusije i Kine“, rekao je Arakči na Moskovskoj konferenciji o neširenju nuklearnog naoružanja.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija
Slom iranskog nuklearnog sporazuma udariće na tržište sirovina i finansije

Šestorka međunarodnih posrednika (Velika Britanija, Nemačka, Kina, Rusija, SAD i Francuska) i Iran potpisali su 2015. godine Zajednički sveobuhvatni plan dejstava u vezi sa iranskim nuklearnim programom. Sporazumom je predviđeno ukidanje sankcija Teheranu, u zamenu za organičavanje iranskog nuklearnog programa. SAD su u maju 2018. godine objavile da istupaju iz Sporazuma i obnovile sankcije protiv Irana.

Iran je 6. novembra objavio da je počeo da obogaćuje uranijum na nuklearnom objektu u Fordu. Organizacija za atomsku energiju Irana je napomenula da se svi koraci izvode pod kontrolom Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Prethodno je Teheran 5. septembra objavio da počinje treću etapu smanjivanja obima svojih obaveza iz nuklearnog sporazuma, kao i da će se vratiti njihovom ispunjavanju, čim ostale potpisnice dokumenta počnu da poštuju njegove odredbe.

Prvu fazu obustavljanja obaveza iz nuklearnog sporazuma Teheran je započeo 8. maja. Dva meseca kasnije prešao je na drugu etapu, objavivši da će prestati da poštuje ograničenja o obogaćivanju uranijuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala