Stejt department: „Severni tok 2“ je pretnja za američke prioritete

© AP Photo / Mary AltafferAmerički državni sekretar Majk Pompeo
Američki državni sekretar Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Stejt department ne komentariše da li će državni sekretar Majk Pompeo tokom posete Nemačkoj od 6. do 8. novembra razgovarati o „Severnom toku 2“, izjavio je novinarima visoki predstavnik Stejt departmenta.

Visoki predstavnik je rekao da se stav Vašingtona o gasovodu nije promenio. Sjedinjene Američke Države se zalažu za energetsku bezbednost saveznika i partnera, a gasovod tome protivreči.

„’Severni tok 2‘ dovodi u pitanje ovaj prioritet, čineći evropske zemlje i naše partnere više zavisnim od jednog izvora energije“, rekao je on tokom telefonskog brifinga.

„To nije čisto komercijalni projekat, već politički instrument“, dodao je on.

Gradilište gasovoda Severni tok 2 u Lenjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija
SAD planiraju nove sankcije protiv Rusije zbog „Severnog toka 2“

Što se tiče saglasnosti Danske za izgradnju gasovoda, čija je dozvola bila poslednja neophodna za postavljanje cevovoda, predstavnik Stejt departmenta je samo rekao da se Sjedinjene Američke Države pozitivno odnose prema činjenici da je Danska ovo pitanje proučila u okviru „političkog administrativnog procesa“.

„Pompeo će se tokom posete sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ministrima odbrane i finansija“, dodao je predstavnik Stejt departmenta. Prema njegovim rečima, između ostalog će se razgovarati o „nastalim pretnjama“ od Rusije i Irana.

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Severnog toka“.

Danska je prošle nedelje izdala dozvolu za polaganje cevi gasovoda jugoistočno od Bornholma u Baltičkom moru. Ranije je projekat bio dogovoren sa Nemačkom, Švedskom i Finskom.

Protiv realizacije gasovoda se zalaže nekoliko država, a naročito Ukrajina, koja se plaši gubitaka prihoda od ruskog goriva, i Sjedinjene Američke Države, koje imaju ambiciozne namere za izvoz svog gasa u Evropu. Osim toga, Letonija, Litvanija i Poljska smatraju da je ovo politički projekat.

Dostavljanje cevi u luci Vizbi na ostrvu Gotland za postavljanje gasovoda po dnu Baltičkog mora u okviru realizacije projekta Severni tok - Sputnik Srbija
Poslanica Evropskog parlamenta: „Severni tok 2“ se ne može zaustaviti

Istovremeno, Nemačka je više puta naglašavala da gasovod smatra komercijalnim projektom. Norveška i Austrija takođe se aktivno zalažu za izgradnju gasovoda, koji vide kao mogućnost za jačanje evropske energetske bezbednosti.

Rusija je više puta pozivala da se gasovod ne posmatra kao instrument uticaja. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina — Moskva se prema ovom projektu odnosi isključivo kao prema ekonomskom projektu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala