Šef grčke diplomatije: Rusija je neodvojiv deo evropske bezbednosne arhitekture

© REUTERS / Yiannis KourtoglouGrčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias
Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčka je uvek vodila dijalog sa Rusijom i teži jačanju istorijskog prijateljstva i saradnje sa njom, izjavio je ministar spoljnih poslova Grčke, uoči posete Moskvi i razgovora sa šefom diplomatije Ruske Federacije Sergejem Lavrovom.

O predstojećim razgovorima, sankcijama i pokušajima da se poboljšaju odnosi između Evropske unije i Rusije, o novim mogućnostima za investiranje u Grčku i o zajedničkoj prošlosti, Nikos Dendias je govorio u intervjuu za RIA Novosti.

Putujete u Moskvu na pregovore sa vašim ruskim kolegom Lavrovom. O kojim pitanjima nameravate da razgovarate i kako ocenjujete trenutno stanje naših bilateralnih odnosa?

— Biće to moj prvi susret sa Lavrovom i posebno mi je drago što ćemo moći detaljno da razgovaramo o svim pitanjima koja nas brinu. Grčka i Rusija čuvaju istorijske veze prijateljstva i saradnje. Ono čemu naša zemlja uvek teži jeste dalje jačanje dobrih odnosa i saradnje sa Rusijom, na osnovu uzajamnog poštovanja i jednakosti. 

Želim da istaknem da je Grčka, bez obzira na probleme u prošlosti, ostala sagovornik Rusije, čak i u teškim vremenima u odnosima sa Zapadom, kakva su u poslednje vreme.

Pripadnici grčke policije iza zastave Grčke na protestu protiv grčkog imena susedne Makedonije - Sputnik Srbija
Vašington zbog zahlađenja sa Turskom uvlači Grčku u svoje antiruske planove 

Takođe, Rusija je velika država, koja igra važnu ulogu na globalnom nivou, i, naravno, u Jugoistočnoj Evropi i na Bliskom istoku, u regionima od našeg direktnog interesa.

Evo zašto želimo da i dalje razvijamo naše odnose, sa ciljem održavanja regionalne stabilnosti, posebno u tako osetljivim okolnostima, kao što su sadašnje. U tom smislu, imaću priliku da razgovaram sa svojim kolegom Lavrovom o svim pitanjima koja brinu čitav region, sa ciljem nalaženja zajedničkog rešenja trenutnih problema. Takođe ćemo imati mogućnost da razgovaramo o našim bilateralnim odnosima, sa ciljem proširenja naše saradnje u širokom spektru oblasti.

Evropske sankcije i embargo Rusije ograničavaju pristup grčkim poljoprivrednicima ogromnom ruskom tržištu. Podržavate li Vi inicijative predsednika Francuske Emanuela Makrona za prevazilaženje neslaganja i sankcija između Rusije i Evropske unije, koje nikome ne idu u korist? Kako mi možemo poboljšati odnose između Rusije i Evropske unije? Šta mislite o povratku prakse sprovođenja samita Evropske unije i Rusije?

— Kao zemlja članica Evropske unije, Grčka je vezana odlukama koje su donete u okviru EU. To se odnosi i na sankcije, koje su bile uvedene protiv Rusije, i koje naša država mora da primeni.

Sa druge strane, iako je Grčka jedna od država članica koja ističe da EU mora da održava dobre, funkcionalne odnose i otvorene kanale komunikacije sa Rusijom, ona je, nažalost, i deo zemalja koje su više od svih pogođene uključivanjem poljoprivrednih proizvoda u ruske uzvratne mere. Kao što znate, poljoprivredni proizvodi su veliki deo našeg izvoza.

Naša država vidi Rusiju kao sastavni deo evropske bezbednosne arhitekture i nastoji da dâ pozitivan doprinos dijalogu sa Rusijom. Mi podržavamo inicijative za poboljšanje odnosa između EU i Rusije, ističući pri tom potrebu za potpunu sprovođenje međunarodnog prava.

Zastave Rusije, EU, Francuske i grb Nice na obali Nice - Sputnik Srbija
Francuski političar: Nema velike Evrope bez Rusije

Osim toga, ono što Grčka vrlo dobro zna, u svetlu protivpravnih provokacija u Egejskom i istočnom Sredozemnom moru, jeste da samo strogo poštovanje normi međunarodnog prava može da obezbedi mirnu koegzistenciju zemalja i regionalnu stabilnost.

Investiranje Rusije u Grčku je već značajno u oblastima koje nisu od strateške važnosti, kao što su turizam i nekretnine, a u kompleksu „Elounda“ na Kipru investicije iznose 410 miliona evra. U kojim još oblastima vidite mogućnost investiranja od strateške važnosti i razvoja ekonomskih odnosa? Postoje li perspektive u energetskom sektoru, u gasnom sektoru, u vezi sa projektom „Turski tok“?

— Kao što ste i primetili, postoji mogućnost za dalji razvoj naših bilateralnih ekonomskih odnosa i za povećanje ruskih investicija u Grčku. Naravno, ne bih rekao da sektor turizma nije strateški važan za moju zemlju. Naprotiv.

Ali naravno da smo spremni za ruske investicije i u drugim oblastima. Pre svega, ruske investicije u sektore kao što su infrastruktura, transport i građevinarstvo mogu biti realizovane uz pomoć učešća investicionih grupa u ambicioznom programu privatizacije, koji promoviše naša vlada i koje realizuje uglavnom preko HRADF (Fond za korišćenje državne imovine Grčke), u kombinaciji sa trenutnim državnim programom za investicije.

Naravno, ruski investitori, kao i svi investitori, mogu da koriste prednosti novog Zakona o razvoju (finansijske podsticaje, smanjenje birokratije, pojednostavljene procedure), koji je nedavno usvojio Parlament Grčke i koji nudi posebno privlačne institucionalne okvire za investicione programe, koji su od velikog značaja za državu.

Maketa rezervoara za prirodni tečni gas na međunarodnom arktičkom forumu Arktik - teritorija za dijalog u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Grčka zainteresovana za ruski gas

Takođe bih želeo da skrenem pažnju na sektore visokih tehnologija i primenjenih istraživanja, gde, zahvaljujući saradnji industrijskih grupa, inkubatora i startapova, može doći do uzajamne sinergije sa značajnom dodatnom vrednošću za kompanije koje sarađuju i šire — za naše bilateralne ekonomske odnose.

Što se tiče oblasti energije, Rusija je važan partner Grčke, sa perspektivama za dalje produbljivanje bilateralne saradnje u budućnosti. Radujemo se saradnji, koja je postignuta između grčkih i ruskih kompanija, pre svega u gasnom sektoru, i istovremno smo zainteresovani za jačanje saradnje u drugim oblastima, kao na primer u sferi obnovljivih izvora energije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala