Kalkulator sudara: Šta će biti sa Zemljom ako je proguta crna rupa

CC0 / piksabej / Crna rupa
Crna rupa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kalkulator sudara omogućava vam da vidite šta bi se desilo kada bi Zemlju, Sunce ili bilo koje drugo nebesko telo progutala crna rupa.

Kalkulator sudara, deo projekta Omni kalkulator, osmislio je Alvaro Dijez, student fizike sa Univerziteta u Varšavi u Poljskoj.

Dijez je takođe razvio i druge kalkulatore, kao što su kalkulator otkrivanja egzoplaneta i kalkulator temperature crne rupe — sve radi razmene znanja sa drugim istraživačima i drugim ljudima na mreži.

Rekao je da je bio motivisan da razvije Kalkulator sudara zbog nedavnih značajnih vesti o crnim rupama. Ranije ove godine, na primer, naučnici iz projekta „Teleskop horizonta događaja“ pokazali su prvu sliku senke crne rupe u kosmosu.

© AP Photo / Event Horizon Telescope Collaboration/Maunakea ObservatoriesCrna rupa
Kalkulator sudara: Šta će biti sa Zemljom ako je proguta crna rupa - Sputnik Srbija
Crna rupa

Dok je prošlog meseca grupa astronoma najavila otkrivanje zvezde koju je progutala crna rupa, drugi tim naučnika otkrio je tri supermasivne crne rupe.

„Nisam više mogao da se suzdržim i odlučio sam da se na svoj način uključim u Godinu crnih rupa, kreirajući svojevrsni kalkulator koji će pomoći ljudima da bolje shvate ove misteriozne pojave“, rekao je Dijez.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala