Rusija pušta u rad „suvereni internet“ — van domašaja Amerike

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaRunet
Runet - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Rusija je usvojila Zakon o „suverenom internetu“, takozvanom „Runetu“, koji stupa na snagu u petak 1. novembra sa ciljem da se zaštiti održivi rad interneta u slučaju pojavljivanja pretnji za njegovo funkcionisanje iz inostranstva.

Analitičari su saglasni da je Moskva ovim zakonom regulisala korišćenje ruskog segmenta interneta pre svega u kontekstu odnosa između Rusije i SAD, budući da upravo Amerika kontroliše globalni internet, jer preko svojih servera osigurava funkcionisanje te mreže.

Iz tog razloga su ruski internet operateri još krajem septembra počeli da montiraju svu neophodnu opremu kako bi se osigurao stabilan rad „Runeta“, a testiranje aparature sprovedeno je u par regiona Ruske Federacije u saradnji sa saveznom službom za nadzor komunikacija „Roskomnadzor“ i Federalnom službom bezbednosti (FSB).

Prema rečima Vitalija Vehova, stručnjaka za informacionu bezbednost sa Moskovskog tehničkog univerziteta „Bauman“, Rusija će na ovaj način postati u potpunosti nezavisna od celog sveta u slučaju da se isključe glavni veb serveri njenih resursa koji se nalaze u drugim državama, te će internet u tim uslovima nastaviti normalno da funkcioniše na teritoriji Ruske Federacije.

„Zahvaljujući sopstvenoj opremi, veb serverima i domenima, ruske državne strukture i one koje su zadužene za informacionu bezbednost neće više biti na ’listi za odstrel‘, već će štetu od mogućih mera drugih država od sada moći da pretrpe samo građani i privatne kompanije koje svoje baze podataka drže na stranim serverima“, pojašnjava on.

Kineski i američki internet

Učesnik Ruskog internet foruma - Sputnik Srbija
Kremlj: Trgovinski ratovi u svetu — pretnja „runetu“

Ako se kao poređenje uzmu nacionalni segmenti kineskog interneta, objašnjava Vehov, oni se baš kao i američki strogo kontrolišu. Možda zvuči čudno, ocenjuje, ali internet u SAD je sličan kineskom upravo zbog te stroge cenzure i zbog toga što tajne službe upravljaju državnim i ostalim informacionim resursima.

U Rusiji, sa druge strane, situacija je nešto blaža, objašnjava on, a zabrana postoji samo za širenje štetnih informacija na internetu koje se tiču bezbednosti ličnosti i građana — sve ostalo se nalazi u slobodnom opticaju.

„Svi resursi se slobodno koriste i državni organi ih ne kontrolišu sve dok ne počnu da nanose štetu bilo kom građaninu Ruske Federacije i državi u celini ili da krše norme važećeg zakonodavstva“, konstatuje Vehov.

Građani neće osetiti mere 

Dmitrij Mariničev, ruski internet ombudsman, tvrdi da mere novog zakona ruski građani neće ni primetiti. Taj zakon se više tiče operatera i, shodno tome, upravljanja saobraćajem na internetu, tačkama razmene saobraćaja u poslovnim, komercijalnim i tehnološkim odnosima između ovih kompanija.

„Ne bih rekao da je to cenzura ili nešto drugo, već sposobnost države da upravlja ruskim segmentom interneta, slično kao upravljanje lokalnim segmentom bilo koje korporacije. Administratori mogu da menjaju strukturu saobraćaja, kontrolišu saobraćaj i blokiraju neke usluge za svoje zaposlene“, napominje.

Mariničev navodi i da svaka banka ili velika korporacija upravlja svojim kanalima veze, kao i pristupom koji njeni saradnici imaju ka ovim ili onim resursima na internetu — isto tako će i Rusija u okviru novog zakona dobiti mehanizam za administraciju ruskog segmenta interneta, u pogledu prometa saobraćaja i sadržaja, dostupa resursima i blokiranja onih koji su zabranjeni za distribuciju na teritoriji Rusije.

Podsetimo, zakon o održivom „Runetu“ potpisao je predsednik Vladimir Putin još početkom maja, a tim dokumentom predviđeno je stvaranje Centra za praćenje i upravljanje komunikacionom mrežom za javnu upotrebu, koji će obezbeđivati dostupnost telekomunikacionim uslugama u Ruskoj Federaciji u svim „vanrednim“ situacijama i koordinisati napore operatora u takvim situacijama.

Shodno tom zakonu, informacije državnih organa i državnih preduzeća na internetu će biti dodatno zaštićene enkripcijom, a telekomunikacioni operateri će biti oslobođeni obaveze da ograničavaju pristup sajtovima sa zabranjenim podacima ako uspostave tehnička sredstva za suprotstavljanje pretnjama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala