Kako bi Rusi i Srbi sprečili eskalaciju rata

© Sputnik / Olivera IkodinovićPiloti spremni za poletanje
Piloti spremni za poletanje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Drugog dana Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije (BARS) izvodi praktična dejstva sa bojevim gađanjem i izvršava taktičke zadatke na poligonu „Ašuluk“.

Mešovite rusko-srpske posade izvode vežbu borbenih dejstava u toku izvršenja zadataka sprečavanja eskalacije oružanog sukoba na državnoj granici i sprovođenje akcije traganja i spasavanja. Na dnevnom redu je i bombardovanje ciljeva na zemlji danju i noću.

Srpski i ruski piloti tokom realizacije ovih zadataka koristiće naočare za noćno osmatranje.

Vreme u Astrahanskoj oblasti je delimično oblačno i vetrovito, ali omogućava izvršenje planiranih zadataka.

© Sputnik / Olivera IkodinovićPiloti ulaze u Mig-29
Kako bi Rusi i Srbi sprečili eskalaciju rata - Sputnik Srbija
Piloti ulaze u Mig-29

„Vežba BARS je još jedan dokaz uspešne dugogodišnje saradnje oružanih snaga dveju zemalja. Ove godine se izvodi peti put — jubilarni, ovde na jugoistoku Ruske Federacije. Naši piloti imaju mogućnost da se zajedno sa ruskim kolegama obuče u primeni borbene avijacije aviona MiG-29, da nauče nešto od ruskih kolega koji sigurno imaju više iskustva, pošto imaju i brojnije, veće i jače Oružane snage“, rekao je za Sputnjik izaslanik odbrane Republike Srbije u Ruskoj Federaciji pukovnik Budimir Gajić, koji prisustvuje i finalnoj fazi vežbe.

Pukovnik napominje da je Vojska Srbije, osim vežbe koja se realizuje ovih dana — BARS, ove godine imala vrlo uspešnu saradnju sa Rusijom i da je realizovano više zajedničkih vežbi.

© Sputnik / Olivera IkodinovićPiloti u Astrahanu pred polatenje
Kako bi Rusi i Srbi sprečili eskalaciju rata - Sputnik Srbija
Piloti u Astrahanu pred polatenje

„Pomenuo bih samo vežbu sa Zapadnim vojnim okrugom, gde je učestvovalo 200 pripadnika Oružanih snaga Republike Srbije, zatim vežba PVO jedinica ’Slovenski štit‘, koja je prošle nedelje završena u Srbiji, a pre toga je realizovana ovde, na ovom terenu gde se trenutno nalazimo — u Astrahanskoj oblasti. Osim toga, kao posmatrači učestvujemo u vežbama ODKB-a, tako da je ovo samo jedan od vidova saradnje Oružanih snaga Republike Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije“, rekao je Gajić.

Vojni ateše je izrazio nadu da će saradnja između vojski Srbije i Rusije u budućnosti biti još čvršća, iako je i sada na veoma visokom nivou.

© Sputnik / Olivera Ikodinović"Mig" spreman
Kako bi Rusi i Srbi sprečili eskalaciju rata - Sputnik Srbija
"Mig" spreman

„Za narednu godinu planiran je još veći broj zajedničkih aktivnosti, tako da se saradnja zahvaljujući rukovodstvima dveju država razvija u pozitivnom pravcu i nadamo se da će u budućnosti biti samo jača i uspešnija“, naglasio je Gajić.

U ruskoj Astrahanskoj oblasti u toku je vojna vežba „Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije“ („BARS-2019“), na kojoj ruski i srpski piloti uvežbavaju borbeno letenje i bojevo gađanje.

© Sputnik / Olivera IkodinovićVreme u Astrahanskoj oblasti je delimično oblačno i vetrovito
Kako bi Rusi i Srbi sprečili eskalaciju rata - Sputnik Srbija
Vreme u Astrahanskoj oblasti je delimično oblačno i vetrovito

Plan vežbe podrazumeva upotrebu ruskih lovaca MiG-29UB i borbeno-transportnih helikoptera Mi-8MTŠ.

Grupu pilota Vojske Srbije predvodi komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, a vojne vežbe „BARS-2019“ trajaće do 1. novembra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala