Rusija: Čime se bavi hiljadu američkih satelita u svemiru

© Fotolia / 3000adSatelit u Zemljinoj orbiti
Satelit u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva je zabrinuta brojnošću i namenom grupe američkih satelita u orbiti, izjavio je na sednici Prvog komiteta Generalne skupštine UN zamenik stalnog predstavnika Rusije pri odeljenju organizacije u Ženevi Andrej Belousov.

„Ta grupa broji više od hiljadu jedinica, tj. po svojoj količini se može uporediti sa kosmičkom grupom satelita svih ostalih država“, rekao je Belousov.

On je naglasio da se Moskva trudi da ne pravi poteškoće i prepreke za kosmičku delatnost drugih država, ali je brine nepoznata namena američkih satelita.

„Svi su registrovani kao meteorološki ili telekomunikacioni sateliti“, rekao je ruski diplomata.

On je podsetio da je još 1960-1970-ih godina Vašington realizovao niz programa za pravljenje „satelita-ubica“.

„Važno je imati to u vidu u uslovima kada SAD i njihovi saveznici izlaze sa saopštenjima da se sateliti mogu iskoristiti kao oružje“, ukazao je on.

U aprilu je u izveštaju o sistemima protivkosmičke odbrane odbrane u svetu, koji je objavio američki fond „Za bezbedan svet“ (Secure World Foundation), bilo navedeno da su američki vojni sateliti-špijuni GSSAP na geostacionarnoj orbiti više puta tajno prilazili ruskim i kineskim vojnim i civilnim kosmičkim aparatima radi inspekcije.

Ranije je bilo saopšteno da ruska sredstva intenzivno prate premeštanje američkih vojnih satelita-inspektora GSSAP.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala