Putin u Mađarskoj: Sa bugarskim i srpskim partnerima Turski tok završavamo krajem 2020.

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsendik Rusije Vladimir Putin i premijer Mađarske Viktor Orban tokom sastanka u Budimpešti
Predsendik Rusije Vladimir Putin i premijer Mađarske Viktor Orban tokom sastanka u Budimpešti - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Mađarska je prioritetni partner za isporuku energenata u Evropu iz Rusije, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Putin je rekao da će krajem sledeće godine sa bugarskim i srpskim partnerima biti završeni radovi na „Turskom toku“.
„Smatramo Mađarsku jednim od prioritetnih partnera za distribuciju ruskog gasa u Evropu preko postojećih i novih ruta — i severne i južne“, rekao je Putin na konferenciji za novinare.

Putin je istakao da tranzit ruskog gasa u Zapadnu Evropu prolazi preko mađarske teritorije, a mađarska podzemna skladišta omogućavaju neprekidno snabdevanje evropskih potrošača, uključujući i u vreme najvećih opterećenja.

Saradnja Rusije i Mađarske u energetskom sektoru na visokom je nivou i ide nesmetano, konstatovao je Putin.

„Najvažnije je što se naša saradnja nalazi na veoma visokom, kvalitetnom nivou i sve ide bez poteškoća“, rekao je on.

Putin je saopštio i da Rusija obezbeđuje oko 60 odsto mađarskih potreba za naftom i 50 odsto prirodnog gasa.

On je dodao i da je sa Orbanom razmatrao perspektive snabdevanja Evrope gasom u kontekstu neodređenosti isporuka gasa preko Ukrajine.

Suverena Mađarska

Sa svoje strane, premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da Mađarska želi da bude suverena u energetici i zato razmatra druge mogućnosti isporuka energenata osim Rusije.

On je rekao da je „za nas važno da gas iz različitih pravaca ulazi na teritoriju Mađarske“.

Odgovarajući na pitanje o „Turskom toku“, Orban je objasnio da, ako ruski gas bude dolazio u Mađarsku samo preko Ukrajine, to sa stanovišta suvereniteta nije dobro rešenje za Budimpeštu.

„Za Mađare su uvek najvažniji nezavisnost i očuvanje suvereniteta. Ista stvar odnosi se i na pitanja energetike. Suverenitet u energetskom sektoru, u snabdevanju energijom znači da želimo da ostanemo suvereni. Veoma je važno pitanje odakle dobijamo energiju. U ovom trenutku dobijamo energente iz Rusije, ali takođe razmatramo i druge mogućnosti i nadamo se da ćemo moći da diversifikujemo različite energetske izvore“, objasnio je Orban.

On je istakao da je Mađarska članica NATO-a i EU, ali da to ne isključuje saradnju na političkom nivou sa Rusijom i dodao da će Mađarska težiti toj saradnji i ubuduće.

Mađarski premijer takođe je rekao da je njegova zemlja zainteresovana za poboljšanje odnosa između NATO-a i Rusije.

Nakon razgovora Putina i Orbana danas je potpisano nekoliko međudržavnih sporazuma. Naftna kompanija „Lukoil“, „Transneft“ i mađarska kompanija MOL su potpisale dokument o produženju ugovora za isporuku energenata u Mađarsku i Slovačku, kao i deklaracije o razumevanju u vezi sa nastavkom saradnje u oblasti transporta nafte preko naftovoda „Družba“.

O „Turskom toku“

Radovi na izgradnji gasovoda „Turskog toka“ biće izvedeni u Mađarskoj prilično brzo, ako je Budimpešta zainteresovana za pridruživanje tom projektu, smatra Putin.

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Mađarske Viktor Orban na sastanku u Budimpešti
Putin u Mađarskoj: Sa bugarskim i srpskim partnerima Turski tok završavamo krajem 2020.  - Sputnik Srbija
Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Mađarske Viktor Orban na sastanku u Budimpešti

Ruski lider je naglasio da učešće u „Turskom toku“ predstavlja veliki interes za Mađarsku sa stanovišta osiguranja energetske bezbednosti zemlje i povećanja njene uloge u energetskom sektoru Evrope, a Rusija će pozdraviti mađarske partnere koji se pridruže tom projektu.

„Krajem godine završićemo ceo ’Turski tok‘, već smo završili radove duž Crnog mora, završićemo radove na kopnu. Krajem sledeće godine završićemo radove zajedno sa bugarskim i srpskim partnerima. A preko mađarske teritorije to je samo 15 kilometara“, naglasio je Putin.

Projekat „Turski tok“ podrazumeva izgradnju gasovoda koji se sastoji iz dva kraka, kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara. Prvi krak je predviđen za isporučivanje gasa turskim potrošačima, a počeće da radi tokom ove godine. Drugi krak je namenjen za snabdevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope. 

Putin: Pozdravljamo odluku Danske o „Severnom toku 2“

Rusija pozdravlja odluku Danske o „Severnom toku 2“, zemlja se pokazala odgovornom učesnicom međunarodnog dijaloga štiteći svoje interese i uzimajući u obzir interese partnera u Evropi, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Kada smo sleteli ovde, saznali smo da su danske vlasti izdale radnu dozvolu u svojoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni. Pozdravljamo tu odluku“, rekao je Putin na konferenciji za novinare posle razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, odgovarajući na pitanje o stavu Danske u vezi sa projektom „Severni tok 2“.

„Danska se pokazala kao odgovorna učesnica međunarodne komunikacije, štiteći svoje interese i svoj suverenitet i interese svojih glavnih partnera u Evropi, koji su izuzetno zainteresovani za diversifikaciju snabdevanja evropskog tržišta ruskim ugljovodonicima“, naglasio je predsednik Rusije.

Danas je Agencija za energetiku Danske saopštila da je Danska izdala dozvolu za izgradnju „Severnog toka 2“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala