Prolazi li malarija kroz Srbiju na putu do Bosne

© Sputnik / Brankica RisticMigranti na putu kroz Srbiju
Migranti na putu kroz Srbiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Malarijom su zaražena dva migranta koja se nalaze u prihvatnom centru „Miral“ u Velikoj Kladuši. Kakvu zdravstvenu kontrolu prolaze migranti u Srbiji i postoji li šansa da je neki oboleli migrant baš iz naše zemlje i stigao u BiH?

Da su rezultati zdravstvenih pregleda migranata u Bosni upozoravajući, govore podaci da je prošlog meseca jedna osoba bila zaražena malarijom, kao i da su među migrantima registrovani oboleli od side, hepatitisa B, C i tuberkuloze.

Direktor nevladine organizacije „484“ Vladimir Petronijević kaže da je nemoguće znati da li je neko od obolelih migranata u BiH stigao iz Srbije. On napominje da mi imamo strogu zdravstvenu kontrolu koja se puno razlikuje od onoga što se dešava u BiH. Naš sagovornik dodaje da migranti u BiH dolaze i iz Crne Gore, ali i iz drugih pravaca.

Kontrole su stalne

„U Srbiji je situacija u odnosu na BiH bitno drugačija, jer pored centara koje imamo kao stalne, imamo i privremene centre. Izgrađen je takav sistem da svi migranti koji prolaze kroz centre, imaju obavezan zdravstveni pregled. U isto vreme, ako se pojavi potreba, oni se upućuju zdravstvenim centrima u Srbiji“, objašnjava naš sagovornik.
© Sputnik / Brankica RisticMigranti na putu kroz Srbiju
Prolazi li malarija kroz Srbiju na putu do Bosne - Sputnik Srbija
Migranti na putu kroz Srbiju

On kaže da u tom smislu u Srbiji postoji red u svih 18 kampova, u kojima se nalaze registrovani migranti. Ipak, ističe da i u Srbiji, kao i svuda, postoji deo migranata koji se ne registruju, već pokušavaju da na druge načine stignu na ciljano odredište. Pa tako, dolaze i do Bosne.

Mediji da provere

U tim slučajevima teško je reagovati i imati potpuni uvid u zdravstveno stanje tih migranata. Ali, Petronijević kaže da je broj tih neregistrovanih zanemarljivo mali, a da naši kapaciteti pokrivaju broj prisutnih migranata.

© Sputnik / Brankica RisticMigranti na putu kroz Srbiju
Prolazi li malarija kroz Srbiju na putu do Bosne - Sputnik Srbija
Migranti na putu kroz Srbiju

„Taj broj varira uvek između tri i po i četiri hiljade koji borave kod nas. Imamo potrebne kapacitete, shodno rutama koje su ustaljene, a to su iz pravca Makedonije i Bugarske, plus oni koje dobijamo iz Hrvatske i Mađarske“, kaže on.

Petronijević upozorava da i mediji znaju da „napumpaju“ priče kada su migranti u pitanju, što dovodi do panike među stanovništvom i apeluje da se sve informacije prvo provere na relevantnim mestima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala