Desant Rusa i Srba uz raketiranje i bombardovanje

© Sputnik / Olivera IkodinovićPredstavnik komande Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pukovnik Konstantin Surikov i komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić na vojnim vežbama BARS-2019
Predstavnik komande Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pukovnik Konstantin Surikov i  komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić na vojnim vežbama BARS-2019 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusko-srpske letačke i taktičke vežbe BARS-2019 održavaju se ove nedelje u Astrahanskoj oblasti na aerodromu „Povološki“ i poligonu „Ašuluk“, a na vežbi učestvuje više od 20 posada lovačke i helikopterske avijacije.

Sve letove izvode mešovite posade na modernizovanim lovcima MiG-29UB i helikopterima Mi-8AMTŠ.

Prema planu, u okviru zajedničke vežbe, piloti dve zemlje uvežbavaće elemente vazdušne borbe i manevrisanja, lansiraće navođene rakete na vazdušne ciljeve, a izvodiće raketiranje, bombardovanje i gađanje ciljeva na zemlji.

Ruski i srpski piloti izvršavaće zadatak — pokrivanje kopnenih trupa iz vazduha, a tokom operacija traganja i spasavanja izvodiće i taktički desant.

Pet godina vežbanja

Vojne vežbe BARS se održavaju već tradicionalno, petu godinu zaredom, naizmenično u Rusiji i Srbiji, a njihov cilj je razmena iskustava i jačanje vojne saradnje između dve zemlje.

„Ova saradnja postoji već pet godina i do sada smo se već poprilično upoznali i stekli smo međusobno poverenje. U prvo vreme je bilo dominantno da lete piloti one zemlje u kojoj se vežba održava, ali vremenom je to preraslo u više zajedničkog rada kako na lovačkoj avijaciji, tako i u helikopterskim jedinicama“, rekao je komandant 204. Vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić.

Naziv BARS tim vežbama nije dat slučajno — to je skraćenica za „Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije“.

Ni jezik nije prepreka

Prema rečima pukovnika Krnjajića, iako su posade mešovite, a to znači da je u svakoj letelici po jedan ruski i po jedan srpski pilot, nikakve jezičke barijere ne postoje.

„Manje-više svi poznajemo ruski jezik. Slični su jezici, tako da termini nisu sporni u izvršavanju zadataka, pogotovo što letimo i na ruskoj tehnici i taj jezik nam mora biti poznat i iz profesionalnih razloga“, naveo je Krnjajić.

Pukovnik je dodao i da srpski piloti imaju celodnevne aktivnosti tokom vežbi u Rusiji, što podrazumeva i zajedničke pripreme i trenaže na stajanci i u učionici, a posle toga svaki pilot mora da odvoji vreme za individualnu pripremu kako bi let izvršio kako treba.

„To zahteva određen broj sati, nisu minuti u pitanju“, rekao je Krnjajić.

On je istakao i da su se obe strane za ovu vežbu prošle temeljne pripreme, s obzirom da svaki detalj u svakom letu mora biti dobro razrađen kako bi se izvršio konkretan zadatak.

„Sve je to dobro provežbano prvo na zemlji, a razrađeno je i u glavi, da bi posle toga bilo primenjeno i u praksi“, kaže pukovnik i dodaje da se ovde radi o iskusnim pilotima, kojima nije prvi put da izvršavaju takve zadatke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala