Turska: Dogovori o Siriji sa Rusijom i SAD se dopunjuju

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, na sastanku u Sočiju
Predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, na sastanku u Sočiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sporazum Ankare sa Vašingtonom i Moskvom o situaciji u Siriji se dopunjuju, rekao je u intervjuu za Sputnjik turski ambasador u Moskvi Mehmet Samsar.

„Ako pogledamo našu saradnju sa Rusijom i sporazum sa SAD vidimo da se oni međusobno dopunjuju“, dodao je diplomat.

On je naglasio da je Turska jedna od malobrojnih država koje u okviru Astrahanskog formata, u dijalogu sa Rusijom i Iranom, preduzima maksimalne napore za formiranje sirijskog Ustavnog komiteta.

„Verujem da ćemo sačuvati taj duh saradnje i u narednim procesima i nastaviti da dajemo doprinos u postizanju političkog rešenja krize u Siriji“, zaključio je Samsar.

Rusko-turski memorandum

Prošle nedelje su predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, posle šestočasovnih pregovora potpisali memorandum o razumevanju u deset tačaka. U njemu se, između ostalog, govori da se na sirijsku stranu sirijsko-turske granice izvan zone turske operacije „Izvor mira“ uvode jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe. Oni će pomagati pri povlačenju kurdskih jedinica i njihovog naoružanja na 30 kilometara od sirijsko-turske granice. Od tog trenutka počeće zajedničko rusko-tursko patroliranje u dubini od 10 kilometara od granice prema zapadu i istoku od oblasti u kojoj se izvodi operacija „Izvor mira“, osim grada Kamišlija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala