Solarne oluje opasne za komunikacione sisteme

© Foto : NASAŠema nastanka geomagnetne oluje na Zemlji
Šema nastanka geomagnetne oluje na Zemlji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Snažna solarna oluja može prouzrokovati masovni nestanak struje, prekid svih vrsta komunikacije i snabdevanje vodom na Zemlji u trajanju od nekoliko meseci, rekao je Vladimir Minligarejev, zamenik direktora za naučni rad Instituta za primenjenu geofiziku „Fjodorov“.

„Verovatnoća da će Zemlju pogoditi snažna solarna oluja na vrhuncu sunčeve aktivnosti prilično je visoka. Važno je uzeti u obzir da svemirsko vreme ima ogroman uticaj, ne toliko na zdravlje ljudi, koliko na elektroniku, tehnička sredstva i sisteme, koji se u poslednje vreme brzo razvijaju“, rekao je on.

Minligarejev je takođe objasnio kakvu sve štetu može prouzrokovati solarna oluja.

„Moćna solarna oluja može dovesti do masovnog prekida električne energije, svih vrsta komunikacije, vodovodnih i toplotnih sistema i to u periodu od nekoliko sedmica do nekoliko meseci. Oluja može prouzrokovati i preterano zračenje posade i putnika u avionima, ozbiljne incidente sa satelitima, kućnim navigacionim sistemima, visokopreciznim sistemima za navigaciju koje koriste brodovi i avioni“, dodao je naučnik.

Prema njegovim rečima, ako tada sva emisija solarne materije krene u pravcu Zemlje, to će za čovečanstvo biti globalna šteta planetarnog obima.

Minligarejev je kao primer naveo veoma snažnu geomagnetnu oluju koja se dogodila u septembru 1859. godine, koju je prouzrokovala moćna aktivnost Sunca. Oluja je dovela do kvara na telegrafskim sistemima u Evropi i Severnoj Americi. Naučnik je podsetio i na najmoćniju eksploziju na Suncu u savremenoj istoriji koja se dogodila u oktobru 2003. godine, a koja je prouzrokovala oštećenja na satelitima i prekid u telefonskoj i mobilnoj komunikaciji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala