Hrvatska, Slovenija, Mađarska i Slovačka formiraju zajedničku NATO vojnu komandu

© AFP 2023 / HRVOJE POLANHrvatska će se javno obavezati da će povećati izdvajanje za NATO...
Hrvatska će se javno obavezati da će povećati izdvajanje za NATO... - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Hrvatska, Mađarska, Slovačka i Slovenija dogovorile su se o uspostavljanju zajedničke komande snaga specijalnih operacija pod okriljem NATO-a.

Hrvatska, Mađarska, Slovačka i Slovenija dogovorile su se o uspostavljanju zajedničke komande snaga specijalnih operacija pod okriljem NATO-a, navodi se u saopštenju objavljenom na veb-sajtu saveza.

Očekuje se da će formiranje nove strukture biti završeno pre kraja 2021, a da će ona do decembra 2024. biti u potpunosti operativna.

U saopštenju se navodi da su ministri odbrane četiri zemlje potpisali Memorandum o razumevanju za formiranje Regionalne komande za posebne operacije tokom sastanka koji je održan u petak u Briselu.

Cilj zajedničke komande je „povećanje sposobnosti ove četiri države da efikasno koriste svoje specijalne snage“, pod mađarskim vođstvom.

U izjavi je takođe istaknuto da će komanda svakoj članici omogućiti da „koristi sopstvene jedinice zasebno, istovremeno koristeći integrisanu zajedničku strukturu koja se može aktivirati za njihovo razmeštanje“.

Govoreći na ceremoniji potpisivanja, zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirča Đeoana opisao je zajedničku komandu kao „veoma svestran alat“ za rešavanje sukoba modernog doba.

„Ova ceremonija potpisivanja predstavlja važan korak ka jačanju specijalnih snaga u regionu i povećanju saradnje i interoperabilnosti unutar saveza“, dodao je Đeoana.

Predviđeno je da se komanda pretvori u potpuno operativne snage pre kraja 2024. godine.

Proširenje NATO-a u Istočnoj Evropi

Stvaranje nove strukture dolazi dok NATO nastavlja da pojačava svoje vojno prisustvo u Evropi, posebno u istočnoevropskim državama. Ova inicijativa započela je nakon ukrajinskog puča 2014. godine, a NATO je navodno uplitanje Rusije u taj sukob naveo kao opravdanje ovog poteza.

Moskva je više puta negirala optužbe, nazivajući raspoređivanje NATO snaga u blizini ruskih granica provokacijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala