Brnabićeva potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom

Pratite nas
Premijerka Ana Brnabić potpisala je danas u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije (EAEU), kojim se proširuje lista srpskih proizvoda koji mogu da se izvezu na teritoriju EAEU bez carine i povećavaju se kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja.

Sporazum će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgiziju, što obuhvata tržište od oko 185 miliona ljudi.

Prema sporazumu, Srbija će u zemlje unije moći da izveze bez carina i 2.000 tona cigareta, oko 90 hiljada litara vinjaka, 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčijeg sira i neograničene količine voćnih rakija.

Prema sporazumu koji se danas potpisuje, ostaje carina na izvoz automobila iz Srbije.

Srbija potpisivanjem sporazuma neće postati članica Evroazijske ekonomske unije, jer članstvo i nije bilo tema pregovora koji su se vodili od 2016. godine, već prvenstveno trgovinske kvote za sir, cigarete i druge proizvode.

Ukupna robna razmena Srbije sa pet zemalja-članica EAEU u prošloj godini iznosila je 3,4 milijarde dolara, a oko 90 odsto ukupne trgovinske razmene realizuje se sa Rusijom.

Primena sporazuma će početi kada ga ratifikuju parlamenti Srbije, Rusije, Kirgizije, Jermenije, Belorusije i Kazahstana.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, navodi Tanjug.

Evroazijska ekonomska unija zvanično je osnovana 1. januara 2015. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala