Ruska vojna policija stigla u oblast sirijskog Kobanija

© AP Photo / STRPripadnici ruske vojne policije patroliraju sirijskim Kobanijem
Pripadnici ruske vojne policije patroliraju sirijskim Kobanijem - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska vojna policija je na području sirijskog grada Ain el Araba (kurdsko ime Kobani) rasporedila snage na visoravni koja se nalazi dva kilometra od teritorije Turske, saopštio je predstavnik ruskih snaga u Siriji Igor Sericki.
„Baza se nalazi na pograničnoj ispostavi. Sa nje se dobro vide sama granica i okolina grada“, rekao je Sericki.

Prema njegovim rečima, utvrđenje je opremljeno tornjem za komunikaciju, odakle će ruska vojna policija zajedno sa sirijskim graničarima kontrolisati povlačenje kurdskih jedinica samoodbrane i njihovog naoružanja.

​U sredu je konvoj ruske vojne policije ušao u Kobani i počeo da patrolira četvrtima i pograničnom linijom u skladu sa sporazumom iz Sočija. Istog dana, Rusi su održali sastanak sa administracijom Kobanija, na kojem je razgovarano o detaljima zajedničkog rada.

Nakon pregovora predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana u utorak 22. oktobra potpisan je memorandum o razumevanju u deset tačaka. U njemu se, između ostalog, govori da se na sirijsku stranu sirijsko-turske granice izvan zone turske operacije „Izvor mira“ uvode jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe, kao i da će snage samoodbrane Kurda biti povučene na 30 kilometara od granice sa Turskom na zapad i istok od zone operacije „Izvor mira“.

Mapa realizacije sporazuma Ruske Federacije sa Turskom u Siriji - Sputnik Srbija
Objavljena karta o rasporedu snaga u Siriji

U sredu su na sirijsku stranu sirijsko-turske granice počele da dolaze jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe. One će olakšati povlačenje Kurda.

Nakon toga će početi zajedničko rusko-tursko patroliranje teritorijom u dubini od 10 kilometara od granice, sa izuzetkom grada Kamišlija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala