Objavljena karta o rasporedu snaga u Siriji

© Foto : Ministarstvo odbrane RusijeMapa realizacije sporazuma Ruske Federacije sa Turskom u Siriji
Mapa realizacije sporazuma Ruske Federacije sa Turskom u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je kartu sprovođenja sporazuma sa Turskom o Siriji.

Prema legendi na karti, na granici Sirije i Turske biće razmešteno 15 punktova sirijske pogranične službe.

U utorak su predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, posle šestočasovnih pregovora potpisali memorandum o razumevanju u deset tačaka.

Oni su ponovo potvrdili svoju posvećenost jedinstvu i teritorijalnom integritetu Sirije i obezbeđivanju nacionalne bezbednosti Turske i izrazili podršku Adanskom sporazumu.

© Foto : ShashkovRO / Ministarstvo odbrane RusijeMapa realizacije sporazuma Ruske Federacije sa Turskom u Siriji
Objavljena karta o rasporedu snaga u Siriji - Sputnik Srbija
Mapa realizacije sporazuma Ruske Federacije sa Turskom u Siriji

U memorandumu se, između ostalog, govori da se od 12 časova 23. oktobra 2019. godine na sirijsku stranu sirijsko-turske granice izvan zone turske operacije „Izvor mira“ uvode jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe.

Oni će pomagati pri povlačenju kurdskih jedinica i njihovog naoružanja na 30 kilometara od sirijsko-turske granice, što bi trebalo da bude završeno u roku od 150 časova. Od tog trenutka počeće zajedničko rusko-tursko patroliranje u dubini od 10 kilometara od granice prema zapadu i istoku od oblasti u kojoj se izvodi operacija „Izvor mira“, osim grada Kamišlija.

Turska vojna operacija u Siriji

Turska od 9. oktobra vodi operaciju „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Američki predsednik Donald Tramp je 7. oktobra saopštio da su američke trupe počele da se povlače sa severoistoka Sirije.

Kurdi i Damask su zaključili sporazum o zajedničkom suprotstavljanju Turskoj, a sirijska vojska je prebačena do severne granice i zauzela je nekoliko gradova koje su ranije kontrolisali Kurdi, uključujući Raku.

Vašington i Ankara su nakon toga, 17. oktobra, objavili da su se dogovorili da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 časova i povuku kurdske snage na 30 kilometara u unutrašnjost Sirije, kako bi se stvorila tampon-zona koju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Rok za prekid vatre okončan je u utorak 22. oktobra u 22 časa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala