Putin: Otvorili smo novu stranicu u odnosima Rusije i zemalja Afrike

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusko-afrički samit u Sočiju otvorio je novu stranicu u odnosima Rusije i zemalja Afrike, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin i saopštio da je odlučeno da se takvi sastanci redovno održavaju u budućnosti, u formi partnerskog foruma, kako bi saradnja Rusije i afričkih zemalja dobila sistemski karakter.

„U okviru tog foruma sastanci će se održavati svake tri godine na najvišem nivou, naizmenično u Rusiji i u afričkim zemljama“, rekao je Putin na kraju dvodnevnog Samita.

Rusija i afričke zemlje usvojile su deklaraciju u kojoj su se saglasile da izgrade zajedničke potencijale za borbu protiv terorizma.

One su se saglasile da koordiniraju napore i dele iskustva u borbi protiv terorizma, uključujući primenu zajedničkih programa, kako bi izgradile neophodne kapacitete za zainteresovane afričke zemlje i sprovele obuku pripadnika afričkih mirovnih misija u specijalizovanim obrazovnim institucijama u Rusiji i afričkim državama.

Države potpisnice su se dogovorile i da prošire saradnju u borbi protiv međunarodnog kriminala, ilegalnog krijumčarenja ljudi, droge i oružja, pranja novca, ilegalnih migracija i gusarenja.

Dogovoreno je i jačanje kontakata između policija i obaveštajnih službi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin na samitu Rusija-Afrika - Sputnik Srbija
Putin: Saradnja sa zemljama Afrike prioritet spoljne politike Rusije

U dokumentu se pozivaju države članice UN da nastave da primenjuju specijalne aktivnosti i mere, kako bi razradili zakonska rešenja u vezi sa regulisanjem društvenih medija, zabranom ili restrikcijom upotrebe nevladinih i humanitarnih organizacija u ilegalne svrhe, kao i u vezi sa procesuiranjem pojedinaca i organizacija koje podržavaju terorističke aktivnosti.

Rusija i afričke zemlje pozivaju članice UN da nastave da primenjuju mere za sprečavanje terorističkih grupa da regrutuju nove članove i da pomognu u eliminaciji izvora za finansiranje terorizma.

U dokumentu je podržana ideja o neširenju nuklearnog oružja i dogovorena je saradnja u obezbeđivanju sprovođenja Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, koji je, kako se navodi, pokazao sposobnost za izbalansiranost obaveza koje se odnose na neširenje nuklearnog oružja, miroljubivo korišćenje nuklearne energije i razoružanje.

Rusko-afričkim samitom, koji je održan juče i danas u Sočiju, kopredsedavali su predsednici Rusije i Egipta Vladimir Putin i Abdel Fatah al Sisi.

Pored Rusije, na Samitu su učestvovale sve afričke zemlje, a od njih 54, šefovi država su predstavljali 43 zemlje.

Na marginama Samita održan je i ekonomski forum na kojem su, pored šefova država, učestvovali predstavnici poslovne zajednice i vladinih službi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala