Putin: Saradnja sa zemljama Afrike prioritet spoljne politike Rusije

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin na samitu "Rusija-Afrika"
Predsednik Rusije Vladimir Putin na samitu Rusija-Afrika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da saradnja sa afričkim zemljama ima strateški i dugoročni karakter, a razvoj odnosa sa državama tog kontinenta i njihovim regionalnim organizacijama jedan je od prioriteta ruske spoljne politike.

Putin je istakao da je Rusija dosledno podržavala nacionalne oslobodilačke pokrete naroda Afrike i „dala značajan doprinos formiranju mladih država, razvoju njihovih ekonomija i stvaranju borbeno sposobnih oružanih snaga“.

„Naša saradnja, koja seže do perioda zajedničke borbe protiv kolonijalizma, ima strateški i dugoročni karakter“, rekao je Putin učesnicima plenarnog zasedanja samita „Rusija-Afrika“ koji se održava u Sočiju.

Prema njegovim rečima, postoje značajne mogućnosti za intenziviranje rusko-afričke saradnje u raznim oblastima.

„Naglašavam da je razvoj odnosa sa zemljama afričkog kontinenta i njihovim regionalnim organizacijama jedan od prioriteta ruske spoljne politike“, naveo je ruski lider.

Putin je takođe istakao da je Rusija odlučna da nastavi obuku pripadnika vojske i policije afričkih zemalja radi osiguravanja bezbednosti u regionu. On je dodao da se trenutno na ruskim institutima obučavaju vojnici iz 20 afričkih zemalja. U cilju jačanja borbene sposobnosti nacionalnih oružanih snaga afričkih zemalja, odvija se saradnja u vojnoj i vojno-tehničkoj oblasti.

Rusija će kao stalna članica Saveta bezbednosti UN nastaviti aktivno da učestvuje u razvoju strateške politike radi jačanja stabilnosti u Africi i obezbeđivanja regionalne bezbednosti, rekao je ruski predsednik.

On je naglasio da će se ruska strana zalagati za povećanje uloge afričkih zemalja u rešavanju lokalnih sukoba.

„Mi uvek sledimo princip: ’Za afričke probleme afrička rešenja‘, o čemu smo juče više puta razgovarali sa kolegama“, rekao je ruski lider.

Na početku svog obraćanja Putin je pozdravio učesnike prvog samita „Rusija-Afrika“ na ruskom i engleskom jeziku.

Samit i ekonomski forum „Rusija-Afrika“ održava se u Sočiju 23. i 24. oktobra. Na samit su pozvani lideri sve 54 afričke zemlje, a čak njih 43 potvrdilo je svoje prisustvo. Kopredsedavajući samita su Rusija i Egipat. Novinska agencija „Rusija danas“ je informacioni partner foruma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala