Peskov objasnio kako su izgledali pregovori Putina i Erdogana

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin na sastanku u Sočiju
Predsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin na sastanku u Sočiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je kako su izgledali pregovori predsednika Rusije Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana u Sočiju, kada je usvojen memorandum o razumevanju o kontrolisanju severoistočne teritorije Sirije.

Prema rečima Peskova, prvih dva i po časa predsednici su sedeli sami, uz prisustvo prevodioca, bez pomoćnika.

„Sedeli su i gledali na mapu. Obojica se veoma dobro razumeju u nijanse lokaliteta, kao i o tome gde ste šta nalazi. Tek nakon njihovog razgovora u četiri oka su se priključili ministri odbrane i drugi pomoćnici“, pojasnio je Peskov.

Duga iznad Crvenog trga u Moskvi - Sputnik Srbija
Rusija Evropi: Budite zadovoljni dogovorom Moskve i Ankare

Nakon što su se ostali članovi delegacije pridružili sastanku, ministrima inostranih poslova je bilo poručeno da sastave nacrt dokumenta, koji će nešto kasnije biti usvojen kao „memorandum o razumevanju“.

„Lideri su sami u taj tekst unosili određene izmene, potom ih utvrđivali sa ministrima inostranih poslova na tri jezika — na ruskom, engleskom i turskom. To je, kao što ste mogli i sami da vidite, trajalo preko šest časova“, kazao je.

Peskov je dodao i da su pregovori bili izuzetno složeni, zato što Turska na severu Sirije želi da sprovede sopstvene interese u delo.

„Upravo zato je tokom sastanka bilo potrebno da se sagledaju svi interesi i da se osmisli način kako da se situacija preokrene u obostranu korist. A za Rusiju je bitno bilo i da sve to bude prihvatljivo i za Damask“, ocenio je Peskov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala