Putin: Rusija afričkim zemljama otpisala 20 milijardi dolara duga

© Sputnik / Mihail Metcelь / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin u Sočiju na sastanku sa prdsednikom Centralnoafričke Republike
Predsednik Rusije Vladimir Putin u Sočiju na sastanku sa prdsednikom Centralnoafričke Republike - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je odlučna da ojača saradnju sa afričkim zemljama, a nekima od njih je otpisala dugove u iznosu većem od 20 milijardi dolara, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na marginama foruma „Rusija-Afrika“, koji se održava u Sočiju.

„Mnoge ruske kompanije dugo i uspešno sarađuju sa partnerima iz različitih sektora afričke privrede i usmerene su na povećanje prisustva u Africi. Mi ćemo podržavati takve planove i na državnom nivou“, naglasio je ruski lider.

On je dodao da je Rusija otpisala dugove afričkim zemljama, ali nije precizirao o kojim državama je reč.

„Naša zemlja učestvuje u inicijativi za olakšavanje dužničkog tereta afričkim zemljama. Ukupan iznos otpisanog duga do danas premašuje 20 milijardi dolara“, rekao je on.

Putin je dodao da su sa nizom država pokrenuti zajednički programi, koji predviđaju korišćenje dužničkih sredstava za finansiranje nacionalnih projekata ekonomskog rasta.

Ruski predsednik je takođe prokomentarisao činjenicu da se trgovinski obrt između Rusije i Afrike i više nego udvostručio, te da je premašio 20 milijardi dolara.

„Čini mi se da je to premalo. Od tih 20 milijardi, 7,7 milijardi otpada na našu trgovinu sa Egiptom, što je 40 odsto. U Africi ima mnogo naših potencijalnih partnera, sa dobrim perspektivama za razvoj i ogromnim potencijalom rasta“, istakao je Putin.

Lider Rusije je konstatovao da afričke zemlje privlače sve veću pažnju ruskih poslovnih krugova.

„Razvoj poslovnih odnosa između Rusije i afričkih zemalja odgovara našim zajedničkim nacionalnim interesima“, zaključio je predsednik Ruske Federacije.

Danas je u Sočiju počeo prvi samit i poslovni forum „Rusija-Afrika“, kojim će zajedno predsedavati predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov egipatski kolega Abdel Fatah Sisi. Na ovaj događaj su pozvani lideri sve 54 afričke zemlje, a čak 43 lidera su potvrdili svoje prisustvo.

Od samita se mnogo očekuje u vezi sa produbljivanjem političke, ekonomske i trgovinske saradnje između Moskve i zemalja afričkog kontinenta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala