Moskva: Dogovor Putina i Erdogana vraća sirijsku vojsku na granicu sa Turskom

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaPripadnici sirijske vojske na prvim linijama u oblasti grada Manbidž u sirijskoj proviniciji Alep
Pripadnici sirijske vojske na prvim linijama u oblasti grada Manbidž u sirijskoj proviniciji Alep - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dogovor koji su postigli predsednik Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan osigurava povratak sirijske vojske na veći deo tursko-sirijske granice, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Veršinjin.

„U memorandumu koji su predsednici potpisali je sve jasno napisano — sirijska vojska i ruska vojna policija biće razmeštena duž granice, ali van zone gde se trenutno nalazi turska vojska koja sprovodi operaciju ’Izvor mira‘“, precizirao je Veršinjin.

Istovremeno, istakao je, ovim memorandumom se podrazumeva da turskih snaga neće biti u Manbidžu i u Kobaniju.

Veršinjin je takođe rekao i da su svi dogovori između Putina i Erdogana zasnovani na rezultatima zatvorenih sastanaka koje je Rusija sprovodila i sa Damaskom i sa predstavnicima Kurda.

Mapa realizacije sporazuma Ruske Federacije sa Turskom u Siriji - Sputnik Srbija
Objavljena karta o rasporedu snaga u Siriji

„Zahvaljujući svim tim dugotrajnim kontaktima, koje smo imali sa Kurdima i sa Damaskom, danas možemo sa sigurnošću da kažemo da je dogovor, koji su postigli predsednici Rusije i Turske, zasnovan na razumevanju toga kako će se ponašati svaka strana“, naglasio je.

U osvrtu na Kurde, Veršinjin je rekao da Rusija poštuje njihov stav, ali da je njihovu sudbinu potrebno rešavati u dijalogu sa Damaskom.

„Mi smatramo da su Kurdi neodvojivi deo sirijskog naroda, budući da zajedno žive već izrazito dugo vremena. Zbog toga i podržavamo dijalog Kurda i Damaska“, zaključio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Veršinjin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala